Pintér: Hazánk betartja és betartatja az uniós szabályokat

A V4-ek példát mutattak összefogásból az illegális bevándorlás kezelésében – mondta a belügyminiszter.

MTI
2015. 10. 30. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pintér Sándor, aki a határvédelemre az országba érkezett ötven cseh rendőrt köszöntötte, azt mondta: egy-egy ország önállóan nehezen tudja elviselni az illegális bevándorlás okozta terheket, ezért van szükség az összefogásra.

Közölte: január elseje óta 101 országból több mint 390 ezren lépték át jogellenesen a magyar határt. Európa irányába népvándorlás indult meg, a tömegeket alkotó emberáradat nem veszi figyelembe az európai uniós határokat, a schengeni jogszabályok előírásait. Az európai törvények figyelmen kívül hagyásával, törvénytelenül kívánják a céljukat elérni – hangsúlyozta Pintér Sándor, aki szerint keverednek a háborús menekültek a jobb élet reményében útnak induló fiatalokkal, a védelemre szorulók a kalandorokkal.

Magyarország döntött: az Európai Unió jogszabályainak érvényt szerez, a schengeni irányelvek előírásait betartja és betartatja – szögezte le. A miniszter hozzátette: ennek megfelelően a zöldhatárokat megvédik, csak a kijelölt határátkelőhelyeken lehet az országba belépni és csak meghatározott feltételek mellett.

Mint mondta, ezzel egyetértettek a visegrádi országok vezetői, ezért ideiglenes közös rendőri egységet hoztak létre a zöldhatárok védelmére. Pintér Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy az összefogás szükségességét nem csak a visegrádi országok vezetői ismerték fel, Szlovénia a múlt héten támogatást kért az Európai Uniótól a schengeni külső határok védelme érdekében.

A visegrádiak meghallották a kérést, Szlovákia már küldött rendőröket Szlovéniába, és Magyarország is több mint 50 rendőrt küld a külső határok megvédésére – tette hozzá.

Pintér Sándor a cseh rendőröknek azt mondta: feladatuk végrehajtása során védik Csehországot, Magyarországot és az Európai Uniót is. A magyar parancsnokoknak azt mondta: a cseh rendőröket fogadják vendégként, de felkészült rendőrként tekintsenek rájuk. A csehek 50 rendőrrel és 14 gépjárművel járulnak hozzá a határvédelemhez.

„Ha minden európai állam betartaná az európai jogrendszert, akkor egyetlen illegális migráns sem lehetne a Cseh Köztársaságban. Azért, mert ezeket az embereket a schengeni övezetbe való belépés után az első biztonságos országban őrizetbe vennék, nyilvántartásba vennék őket, valamiféle dokumentummal látnák el, és ujjlenyomataik benne lennének az összeurópai nyilvántartásban. Ha tehát az emberek enélkül érkeznek hozzánk, az azért van, mert néhány ország – Görögország, Olaszország, Szlovénia, Magyarország, Ausztria – nem teljesíti kötelességeit” – jelentette ki Milan Chovanec cseh belügyminiszter abban az interjúban, amelyet az Aktuálne.cz hírportál közölt péntek délelőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.