Árad a Tisza, van, ahol már két méterrel

III. fokú készültségi szintet megközelítő vízállások várhatók.

MTI
2015. 11. 21. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint az elmúlt 48 órában a Felső-Tisza vízgyűjtő kárpátaljai részén jelentős, az előre jelzett mennyiséget meghaladó, átlagosan 92 milliméter eső esett, de lokálisan ennél több is előfordult.

Az árhullám a hazai folyószakaszt is elérte, a tetőzésre vasárnap számítanak a vízügyi szakemberek.

A közlemény szerint szombat este Tisza Vásárosnamény és Tiszabecs közötti szakaszán várhatóan megkezdődik a hullámtér (a meder és az árvízvédelmi töltés közötti terület) elöntése.

Ezen a folyószakaszon szombat délután 14 órakor I. fokú árvízvédelmi készültség lépett érvénybe.

A Szamos folyón nincs jelentős vízmozgás, és jelentős áradás sem várható. A vízállások 5-6 méterrel az I. fokú készültségi szint alatt vannak.

A Túr folyó romániai szakaszán kismértékben árad, hazai területen egyelőre apad a folyó. Az elkövetkező napokban kisebb – készültségi szintet el nem érő – vízszintemelkedésre számítanak.

Az előrejelzések szerint a következő három napban a Szamos-Kraszna vízgyűjtőn további 30-35 milliméter, a Felső-Tisza vízgyűjtőn további 50 milliméter csapadék várható, a Felső-Tiszán újabb árhullám kialakulására kell számítani – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.