Csipet kapnak a kukák: nincs több potyautas

Huszonnégy településen ötvenkétezer gyűjtőedényre kerül egyedi azonosítójel a Dél-Alföldön.

MTI
2015. 11. 27. 20:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országban az elsők között létrehozott azonosító rendszerről tartott pénteki sajtótájékoztatón Rupp Tamás, a BinControl Kft. ügyvezetője elmondta, a gyűjtőedényekre kerülő jeladók azonosak a kisállatokba – kutyákba, macskákba – ültetett csipekkel, csak egy időjárásálló műanyag tok védi őket.

A gyűjtőautókon vevőegységet helyeznek el, így minden kuka ürítésének idejét és – a GPS-koordináták alapján – pontos helyét is rögzítik. Abban az esetben, ha egy kukán nincsen jeladó, automatikusan fényképfelvétel is készül, s ha az eset többször is megismétlődik egy helyen, kivizsgálják, ki az, aki díjfizetés nélkül veszi igénybe a szolgáltatást – közölte a szakember. Hozzátette: a módszerrel így kiszűrhetők a potyautasok és azok is, akik a szerződésükben szereplőnél több vagy nagyobb kukát helyeznek ki.

A megoldás további előnye, hogy a lopott kukákat is könnyebb megtalálni a csipekből kiolvasható egyedi azonosítók segítségével.

A jeladók felszerelése az érintett településeken elkezdődött, várhatóan december közepéig be is fejeződik. A művelet díjmentes, tehát sem a lakosoknak, sem a cégeknek nem kell érte fizetni – hangsúlyozta az ügyvezető.

Az azonosító rendszer kialakítása része a harminc Csongrád és két Bács-Kiskun megyei településen 1,768 milliárd forint európai uniós forrás felhasználásával zajló hulladékgazdálkodási projektnek, amelyben szerepel még új gyűjtőjárművek, munkagépek és hulladékgyűjtő edények beszerzése is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.