Jut pénz Csíkszentmihályi Mihály programjára

Harmincmillió forint jut a netes alkalmazásra.

MTI
2015. 11. 09. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti tehetség program keretében támogatott projekt egyszerre segíti a tehetséges középiskolások önállósodását, valamint bevonja a szülőket és a pedagógusokat is a tehetséggondozásba – ismertette a miniszter.

Vécsei Zsadány, a támogatást elnyerő IQ Consulting Kft. ügyvezetője elmondta, egy olyan alkalmazást hoznak létre, amelyen a diákok képességfejlesztő programokat találnak, továbbá segítséget kérhetnek és tanácsot kaphatnak abban, hogy miként fejlődhetnek tovább, milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre tehetségük kibontakoztatásához.

Hozzátette, a program fejlesztése most kezdődik, utána következik egy tesztidőszak, amelynek sikere esetén a kormány további támogatására is számítanak.

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus elmondta, ritkaságszámba megy a világon, hogy a tehetséggondozás kormányzati támogatással valósul meg.

Tévhit, hogy a tehetséges fiatalok előbb-utóbb mindenképp sikeresek lesznek. Feltétlenül szükség van támogató környezetre ahhoz, hogy képességeik kibontakozhassanak, s Magyarországon ezt felismerték – mondta.

Úgy fogalmazott, a tehetségek egy nemzet legnagyobb erőforrásai, segítenek ugyanis abban, hogy ne csak más országokat kövessünk, hanem továbblépjünk és fejlődjünk.

A Nemzeti tehetség programot az Országgyűlés 2008-ban ötpárti konszenzussal fogadta el. A program célkitűzései húszéves időkeretben, kétéves cselekvési programok végrehajtásával valósulnak meg. A támogatásokból évente 300-350 ezer fiatal vehet részt tehetsége kibontakoztatását segítő programokban.

A program ez évi pályázatainak keretösszege 2,8 milliárd forint, amely kétszerese a tavalyi összegnek és több mint háromszorosa a 2013-as keretnek. A program forrásának alapját a személyi jövedelemadókból erre a célra felajánlott egy százalékok képezik, ezt a kormány az összegyűlt adóbefizetésekkel egyenlő összeggel egészíti ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.