Nem kell sok idő az újabb határzár megépítéséhez

Az elmúlt hónapokban megszerzett tudásnak köszönhetően a honvédség gyorsan végre tudná hajtani a feladatot.

MTI
2015. 11. 03. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Simicskó István a Balaton 2015 közös kiképzésen tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a honvédség az elmúlt hónapokban olyan műszaki és logisztikai tudásra tett szert, amellyel gyorsan képes lenne a műszaki határzár továbbépítésére a román határ bizonyos szakaszain.

A politikus hangsúlyozta, a migránsok útvonala jelenleg Szlovénia és Ausztria felé vezet, és bízik abban, hogy nem lesz szükség határzár építésére a román határszakaszon.

A miniszter példaértékűnek nevezte a visegrádi négyek országainak együttműködését, azt hogy szlovák és cseh rendőrök, illetve katonák segítik a magyar kollégáik munkáját.

Elmondta, a katonák felkészítése a Balaton 2015 közös kiképzésen zajlik. A magyar katonák a gyakorlat során át tudják adni az elmúlt hónapok során szerzett műszaki és logisztikai ismereteiket cseh és szlovák társaiknak.

A miniszter hangsúlyozta, az elmúlt hónapokban a Magyar Honvédség – a rendőrséggel közösen – igen komoly munkát végzett: a szerb és a horvát határszakaszon elkészült az ideiglenes biztonsági határzár, folyamatos a határ élőerős védelme, eközben a katonák számos hadgyakorlaton vettek részt, és csaknem ezren külföldön missziós feladatokat látnak el.

Bebizonyosodott, hogy a honvédség magas színvonalon tudja ellátni feladatát, képes a magyar emberek biztonságát szolgálni – mondta Simicskó István.

A december 15-ig tartó Balaton 2015 gyakorlat célja a magyar, cseh, szlovák katonák kiképzése a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelését segítő logisztikai feladatok ellátására. A résztvevők szállítási feladatokat végeznek, a hódmezővásárhelyi laktanya gyakorlóterén elkészítik az ideiglenes biztonsági határzár mintegy 500 méter hosszú modelljét, a cseh katonaszakácsok pedig megtanították magyar kollégáikat a náluk rendszeresített mobilkonyhák kezelésére.

A Balaton 2015 közös kiképzésen tett látogatását követően Simicskó István Röszkére utazott, ahol Seres József, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) dél-alföldi regionális igazgatója és Lukács János, Csongrád megyei rendőrfőkapitány számolt be neki az aktuális migrációs helyzetről.

A magyar honvédelmi miniszter cseh kollégájával látogatott volna el a Balaton 2015 közös kiképzésre, de a kedvezőtlen időjárás miatt Martin Stropnicky gépe nem tudott felszállni Prágában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.