Országjárással és fórumokkal a kvóták ellen

A Fidesz az aláírásgyűjtés után rövidesen plakátkampányt indít.

Markotay Csaba
2015. 11. 25. 18:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leginkább egy választások előtti kampányrendezvényre hasonlított az a fideszes lakossági fórum, amelyet tegnap este tartottak Angyalföldön. Hivatalosan a bevándorlási kvóta elleni fellépés újabb állomása volt a rendezvény, mivel országjárásba kezdett a Fidesz, és egyes politikusai azért tartanak fórumokat, hogy tájékoztassák az embereket a migránsok befogadásának veszélyeiről. Az egyik volt munkásszállóból kialakított hotelben megtartott előadás viszont leginkább nem erről, hanem a Fidesz eddigi öt évének eredményeiről szólt a kicsi, de lelkes és odaadó hallgatóság előtt.

– Ez nem egy tudományos-fantasztikus film, és nem is katasztrófafilm, ez Európa valósága – hangoztatta több mint egyórás előadása végén a migrációs helyzetet elemezve Fónagy János fideszes képviselő, a fejlesztési tárca államtitkára. Azt is mondta a kezdetben 19 fős, de végül 36 fősre „hízott” hallgatóság előtt, hogy senki nem jó dolgában épít kerítést, és ha nem kellene, mi sem építenénk, de sajnos szükség van rá, mert Magyarország nem tudta tartósan elviselni azt az állapotot, ami szeptember elején a Keleti pályaudvarnál alakult ki. – Magyarország határait meg kell védeni – hangoztatta a már jól ismert kormányzati szlogent, miközben a szinte kizárólag idősekből álló hallgatóság lelkesen bólogatott.

Igazi múltidézés volt nemcsak az előadás – amelyen előkerült az öt év minden fontos állomása, így a gazdaság növekedése, a devizaadósok helyzetének rendezése, a nulla körüli infláció, a családtámogatások, Paks, a rezsicsökkentés, sőt még az „elmúlt nyolc év” is –, hanem a helyszín is. – Most nagyon jó így, Béla – mondta a rendezvény elején az egyik szervező, aki egy kivetítőt próbált már negyedszer a pontos helyére igazítani, és ez végül sikerült is neki. Az egykori munkásszállón ez volt az egyetlen modern eszköz. Villogó neon, koszos álmennyezet, egymásra fordított székek és asztalok, félig leszakadt vörös díszítés jelezte, hogy szebb napokat is látott a hatalmas terem. Ez viszont az ott lévőket nem nagyon zavarta.

– Milyen régen találkoztunk – lépett oda Fónagy Jánoshoz egy idősebb úr. – Te nem jársz templomba, én nem járok kocsmába, hol találkozhatnánk? – jegyezte meg viccelődve az államtitkár, aki az előadás előtti beszélgetésben azt is elárulta az egyik résztvevőnek, hogy a tévében csak a főzőcskézős, a krokodilos és a történelmi műsorokat nézi, a felesége meg őt, ha szerepel, de akkor mindig le is szúrja, hogy miért nincs rajta nyakkendő.

„A magyar reformok működnek”, „Védjük meg az országot” – virítottak a feliratok a kivetítőn. De tegnap nemcsak itt, hanem az ország már részein is lakossági fórumok sorát tartották a fideszesek. A VS.hu értesülései nyomán tegnap több helyen is az a hír jelent meg, hogy ezeken a fórumokon csak a párt tagjai és szimpatizánsai vehetnek részt, azaz nem nyilvánosak, de lapunkat Fónagy János szívesen látta.

Szerinte amúgy semmi rendkívüli nincs ebben a rendezvénysorozatban, hiszen a Fidesz az elmúlt húsz évben rendszeresen tartott politikai kampányokat. Ezt válaszolta arra a felvetésre, hogy miért ilyen szűk körben tartanak most előadásokat, és vajon miért akarja a Fidesz a szimpatizánsait győzködni egy olyan ügyben, amelyben egyébként elég nagynak tűnik a társadalmi egyetértés. Mint mondta, kialakult rendje van annak, hogy egy ilyen lakossági fórumra ki megy el és ki nem, és nyilván a nevesebb előadókra többen kíváncsiak, mint mondjuk egy másod- vagy harmadvonalbeli politikusra. Fónagy János különben ma Kecskeméten, a jövő héten pedig két újabb budapesti helyszínen tart lakossági fórumot.

A Fidesz-vezetők a múlt héten kezdték meg a kampányt, és karácsonyig a tervek szerint még száz helyszínen tartanak lakossági fórumokat. A párt sajtóosztálya szerint az akció célja, hogy a lakossági fórumokon „ismertessék az elmúlt években a magyarok összefogásával elért eredményeket”, és felhívják a figyelmet arra, hogy a menekültkvóta „közvetlenül veszélyezteti” Magyarországot.

Ez utóbbi ügyben, azaz a kötelező európai bevándorlási kvóta ellen a Fidesz november eleje óta gyűjti az aláírásokat, miután az év első felében lakossági kampányt bonyolított le a témában plakátokkal és nemzeti konzultációval. A sorozat a mostani, Védjük meg az országot! című petícióval, illetve lakossági fórumokkal azonban korántsem ér véget. A közeli jövőben a tervek szerint ismét óriásplakátokat és hirdetéseket is bevet a kormány. A szlogeneken a Vs.hu szerint jelenleg dolgozik a miniszterelnök melletti politikai és kommunikációs stáb. Ezek valószínűleg a tömeges bevándorlás mellett a párizsi merényletekhez hasonló terrorveszélyre hívják fel a figyelmet.

Ami az aláírásgyűjtést illeti, Kósa Lajos frakcióvezető a hét végén azt mondta, hogy már 750 ezer ember írta alá kvótákat elutasító íveket. Ebből a 750 ezerből a baloldali többségű Angyalföldre, illetve egészen pontosan a budapesti 7-es  választókerületre 11 500 aláírás jutott, ami a tegnapi fórum résztvevői szerint jó arány, és nem kell szégyenkezniük. Ezzel kapcsolatban egy viccre utalva elhangzott: „a zseni tudja, hogy kétszer kettő az négy. Az őrült is tudja, csak ő kevesli.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.