Pintér: Európát is védik a magyar rendőrök

A belügyminiszter a nemzetközi összefogás fontosságát hangsúlyozta.

MTI
2015. 11. 09. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pintér Sándor felidézte: Magyarország több alkalommal kifejtette álláspontját az Európára zúduló népvándorlásról, arról, hogy a külső határainknál meg kell állítani az illegális határátlépőket. Úgy fogalmazott: meggyőződésük, hogy a jelenlegi európai megoldások nem jók, hamis illúziókat keltenek az elindulókban, belső feszültséget keltenek az Európai Unió és a schengeni övezet országai között.

Hétfő reggel 50 rendőr 10 gépjárművel indul Szlovéniába. Mariborba, illetve Muraszombatra tartanak, ahol a szlovén rendőrökkel közösen dolgoznak majd, feladatuk a közrend fenntartása, a bűncselekmények és szabálysértések megelőzése lesz.

A miniszter fontosnak nevezte a nemzetközi összefogást, és kitért arra, hogy Magyarország már megtapasztalta a népvándorlás okozta nehézségeket, ezért fogadta örömmel a három visegrádi társország (Szlovákia, Csehország és Lengyelország) támogatását, amelynek keretében cseh és szlovák rendőrök, valamint lengyel határőrök érkeztek Magyarországra. Magyarország ezért ajánlotta fel soron kívül, az elsők között segítségét Szlovéniának – tette hozzá.

Pintér Sándor kiemelte: az országos rendőrfőkapitány és a szlovén kormány képviselői már aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében közös műveleti feladatellátásban 50 magyar rendőr közös járőrözéssel, az illegális migránsok mozgásának irányításával a szlovén kollégákkal együttműködve vesz részt Szlovénia biztonságának, a szlovén lakosok biztonságérzetének fenntartásában.

Az útnak induló magyar rendőröknek azt mondta: a szlovén határok védelmével Magyarországot és Európát is védik.

A miniszter úgy fogalmazott: Magyarország az Európai Unió egyetlen tagországa, amely a népvándorlás kihívásaira az európai jog, a schengeni elvárások alapján adta meg a választ. Véleménye szerint Magyarország „törvényesen és eredményesen reagált a törvénysértő kezdeményezésekre”. A siker alapjának a törvényes, szakszerű, határozott és az arányok elvét betartó törvényi magatartást nevezte, és ennek az elvnek a betartását kérte a Készenléti Rendőrség Szlovéniába tartó tagjaitól is. Hozzátette: az ötven rendőr, akit sok jelentkező közül választottak ki, a kiválók között is a legjobbak voltak.

Pintér Sándor azt mondta, elvárja a rendőröktől, hogy Szlovénia törvényeit tartsák be, továbbá hibátlanul működjenek együtt a helyi hatóságokkal. Kérte, hogy a magyar rendőrök Szlovéniában és a nemzetközi rendőri egységek előtt is növeljék a magyar rendőrség tekintélyét, szerezzenek elismerést Magyarországnak.
A miniszter valamennyi rendőrrel beszélt külön-külön néhány mondatot, mielőtt útnak indultak volna.

Pintér Sándor az ünnepséget követően a közmédiának arról beszélt: a szlovén meghívás a magyar kormány és a magyar rendőrség elismerését is jelenti. A kormányét azért, mert a schengeni törvények betartását kiválóan oldotta meg az elmúlt időszakban, a rendőrségét pedig azért, mert látták, milyen szolgálatot teljesítettek a határnál, hogyan oldották meg a legkényesebb feladatokat is.

Harmincnyolc újabb migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt az elmúlt héten – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője.

Szanka Ferenc elmondta: a vádiratok szerint a határsértők Kelebia, Hercegszántó, Csikéria és Mórahalom térségében léptek Magyarországra. Huszonhárman a már mások által megrongált határzáron keresztül, a többiek a kerítésen átbújva, átmászva lépték át illegálisan a határt.

A vádlottak közül – akik valamennyien elismerték a bűncselekmény elkövetését – 17 koszovói, 11 török, négy albán, három iraki, kettő szír és egy szerb állampolgárnak vallotta magát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.