16 éves a fagyhalál legújabb áldozata

Január 20-áig 97-re emelkedett a végzetesen kihűltek száma. Az MSZF azonnali lépéseket sürget.

MNO
2016. 01. 21. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhat éves a fagyhalál legújabb, egyszersmind legfiatalabb áldozata, vele együtt 97-re emelkedett a végzetesen kihűlt személyek száma január 20-áig – tájékoztatott a Magyar Szociális Fórum. A szervezet arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy rendkívüli kormányülésen foglalkozzanak a tömeges fagyhalállal, mert immár fiatalkorúakat is kezd magával ragadni.

Az emberjogi mozgalom tájékoztatása szerint ősztől december végéig 40-en, az új év húsz napja alatt pedig 57-en fagytak meg. Mint írják, 44-en fűtetlen lakásokban hűltek ki, 36-an közterületen, a szabad ég alatt, 17-en pedig kórházba szállításuk közben vagy beszállításuk után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni. A legidősebb áldozat 86, a legfiatalabb pedig 16 éves volt, az elhunytak között 16 nő szerepel.

Az életvesztés adatai arra engednek következtetni, hogy idén sem fagynak meg kevesebben, mint tavaly, 2014–15 telén 133-an vesztették életüket – áll a közlésben. A Magyar Szociális Fórum ezért arra kérte a kormányfőt, hogy mindent tegyenek meg az életek védelmében, mert a tömeges fagyhalál arra utal, hogy az élet nem részesül megfelelő védelemben. Mint írják: „a Szociális Fórum többször felajánlotta tapasztalatokon alapuló segítségét a kormánynak, de az sohasem vette igénybe. Az állapotokra jellemző, hogy az állami média évek óta nem ad hírt a fagyhalálról, hanem úgy tesz, mintha nem is létezne.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.