Nekiestek a Mahir-oszlopoknak

Jogsértő fővárosi bontás, önvédelem, feljelentés rongálás és lopás miatt is.

2016. 01. 02. 14:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mégis elkezdték bontani szombat reggel a budapesti Mahir-oszlopokat a fővárosi önkormányzat útfenntartó cége, a Budapest Közút Zrt. emberei – tudta meg a Magyar Nemzet. Elsőként a IX. kerületi Soroksári úton és a Ferenc körúton estek neki a Mahir Cityposter Kft. tulajdonát képező reklámfelületeknek.

„Három pert is indítottunk a fővárosi önkormányzat ellen, s miután szombat reggelre teljessé vált a jogsértés, büntetőeljárás is kezdődhet rongálás és lopás miatt” – mondta Magyar György ügyvéd.

A Simicska Lajos üzletember érdekeltségében álló Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője szerint jogos önvédelem, hogy az ügyfele által megbízott őrző-védő cég megakadályozza a további károkozást. Kiemelte: városszerte csaknem 700 oszlopról, több mint 600 milliós vagyonról van szó, s mivel a reklámberendezések ügye per alatt áll, annak eltávolítása akár bűncselekmény is lehet.

„Szeptember végén a Fővárosi Közgyűlés fideszes többsége jogalap nélkül, október 31-i hatállyal mondta fel a korábban 25 évre kötött szerződést. Az általunk mindenben vitatott felmondás december 31-ig adott határidőt a Mahirnak a berendezések elbontására és elszállítására. Ennek érvénytelenítése miatt indított perben a tárgyalást január 11-re tűzte ki a Fővárosi Törvényszék. Van egy másik beadványunk, amely a főváros eltiltását kezdeményezi a jogellenes cselekménytől, azaz az oszlopbontástól. Január 4-én hétfőn birtoksérelem miatt ugyancsak bírósági keresetet nyújtunk be” – mondta Magyar György, aki szerint a botrányos fővárosi eset eljut Strasbourgig is, hiszen egy önkormányzat sérti meg a tulajdonhoz fűződő alapjogot.

Az ügyvéd hozzáfűzte: a Mahir Cityposter Kft. évente közel 300 millió forintot fizet be a fővárosi kasszába, továbbá az önkormányzat és cégei, kulturális intézményei számára ingyenes és kedvezményes hirdetési lehetőséget biztosít.

Almássy Kornél, a Budapest Közút Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: valóban hozzákezdtek a főváros közterületein lévő „illegális építmények” bontásához, hamarosan például a Határ úti bódékat is eltávolítják.

„A Mahir-oszlopok ügyében nem akarunk semmiféle atrocitást, a bontást a Fővárosi Közgyűlés fideszes képviselőinek előterjesztésére hozott döntés alapján végezzük” – mondta a vezérigazgató.

Mint ismert, a Fővárosi Közgyűlés Kocsis Máté (Fidesz–KDNP) fővárosi tanácsnok kezdeményezésére döntött a Mahir Cityposter Kft. korábban 25 évre megkötött utcabútor-szerződésének felbontásáról. A testület kormánypárti többsége szerint a Mahir hiába fizetett kilenc év alatt több mint bruttó félmilliárd forint használati díjat a fővárosnak mintegy 700 hirdetőoszlop és reklámtábla után, a szerződést előnytelennek nyilvánították.

A budapesti kerületek fideszes polgármesterei kezdeményezésére még karácsony előtt, december 22-én rendeletet módosítottak, eltörölték a korábbi szabályozásban előírt 8 napos türelmi időt is. Ez tette lehetővé az azonnali, 150 milliósra becsült kényszerbontást, amit később kiszámláznának a Mahirnak.

Lapunk az ügyben hiába kereste Kocsis Mátét, a kormánypárti politikus megkeresésünkre még csak nem is válaszolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.