Zacher alkoholár-emelést javasol

Egy gyógyuló szerfüggő szerint itthon a józanságnak nincsen kultúrája.

Győr Ágnes
2016. 01. 30. 15:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha itthon tabutéma, létezik a szegénységi szerhasználat, a legrászorultabb rétegnek pedig szinte semmi esélye arra, hogy segítségek kapjon a függőség kezeléséhez – egyebek közt ezek a megállapítások hangzottak el tegnap egy a függőséggel foglalkozó fórumon Budapesten.

A Liberális Magyarországért Alapítvány által szervezett rendezvénynek az adta az apropóját, hogy nemrég Zacher Gábor toxikológus úgy fogalmazott, a következő években akár az egymillió alkoholista országává is válhatunk. A január 29-ei fórumon a toxikológus arról beszélt, nem érti, hogy a politikusok miért nem akarnak az alkoholizmus témájával foglalkozni, hiszen az pártpolitikai hovatartozás nélkül, mindenkit érint. Hozzátette: legalább húsz évre lenne szükség ahhoz, hogy Magyarországon meghonosodjon a helyzet javításához szükséges szemléletváltás, de egyszer el kell kezdeni.

Szóba került egyebek mellett a megelőzés témája is. Zacher Gábor szerint bár megoldást nem, apró javulást hozhatna az alkohol árának megemelése, illetve az üvegek ellátása olyan fajta elrettentő ábrákkal, amelyek a cigarettásdobozok oldalán hirdetik a termék egészségkárosító hatásait.

Kun Bernadett pszichológus szerint a megelőző programokon a fiatalokat nem a szerhasználat hosszú távú hatásaival kell riogatni, hanem azokat a következményeket kell bemutatni, amelyek közvetlenül befolyásolják az életkörülményeiket.

Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns – aki magát az eseményen gyógyuló szerfüggőként mutatta be – rámutatott, itthon a józanságnak nincsen kultúrája, és kevés pozitív példát lehet látni olyanokra, akiknek sikerült talpra állniuk. A beszélgetésen Pajor Tamás, dalszerző, előadó szintén részt vett, hogy megossza tapasztalatait az alkohollal és drogokkal folytatott évtizedes küzdelméről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.