Álruhában járt Budapesten a marokkói király

Titokban Budapestre látogatott VI. Mohammed, de egyelőre rejtély, melyik állami vezető fogadta őt.

Lakner Dávid
2016. 03. 30. 18:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatta európai turnéját VI. Mohammed marokkói király, Moszkva és Prága után pedig ellátogatott Budapestre is – adta hírül még március 23-án a Huffington Post Maghreb – Maroc. A portál azt írta, a Youtube-ra és a Facebookra kiposztolt képek tanúsága szerint a király március 22-én felkereste Budapestet is. A képeket Soufiane El Bahri közölte, aki a portál szerint gyakran tesz ki Facebook-oldalára exkluzív fotókat és videókat a királyról, posztjait pedig több mint egymillióan követik.

Kerestük Áder János sajtófőnökét, aki elmondta: nem a köztársasági elnök látta vendégül a marokkói királyt. Különös, mert kérdésünkre a külügyminisztérium is azt mondta: nem ők látták vendégül a rangos látogatót, és érdeklődjünk a köztársasági elnök hivatalában, ők biztosan tudnak róla.

A Huffington Post arról számolt be egy héttel ezelőtt, hogy egyelőre nincs semmilyen információ a király magyarországi látogatásával kapcsolatban. Múlt hét elején még a cseh elnökkel, Milos Zemannal találkozott Prágában a király, így a magyar látogatás a lap szerint alkalom lehetett arra, hogy felkeresse Áder János köztársasági elnököt.

A videón VI. Mohammed gépének landolása látható a Liszt Ferenc repülőtéren március 22-én.

A portál maghrebi aloldala megjegyezte, hogy Magyarország néhány hónapja erős migrációs nyomásnak van kitéve, Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár pedig tavaly októberben még tárgyalt is Marokkóban a kérdéskörről. Rabati látogatása idején Magyar arról tájékoztatta az MTI-t: a migrációs válságot csak olyan átfogó politikai összefogás keretében lehet megoldani, ami „magába foglalja a mediterrán térséget sújtó illegális bevándorlási hullám megfékezésében eddig kulcsszerepet játszó észak-afrikai államokat”.

A HuffPost szerint a turizmus is szerepet játszhat a látogatásban, miután Marokkó szeretne a keleti országok és Magyarország felé fordulni. Lahcen Haddad turizmussal foglalkozó miniszter pedig egyébként is Magyarországra látogathat idén májusban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.