Ha akarna sem tudna a román határra kerítést húzni a kormány

Legalábbis a közeljövőben nem, hiszen járhatatlanok az utak.

Markotay Csaba
2016. 03. 05. 12:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg nem indokolt a magyar–román határon kerítés építése, de ha lesz biztonsági határzár, annak a lakosság örülni fog – mondta lapunknak Nagylak polgármestere. Gyarmati András kifejtette, hogy a településnél (továbbá Kiszombornál is) van olyan lerakat, ahol a kerítés megépítéséhez szükséges elemeket elhelyezték, és katonák is vannak a térségben, de eddig csak az előkészületek történtek meg. – Nagylaknál, a Maros árterében több száz méteren már elkészült egy 10-12 méter széles sáv, ahová szükség esetén építkezhetnek – mondta. Szólt arról is, hogy az 550 lakosú településen egyelőre nem tapasztalták, hogy migránsok kisebb vagy nagyobb csoportokban megpróbálnának átjutni a határon. Néhány kilométerrel arrébb, Makónál nemrég fogtak el migránsokat, de Nagylak egyelőre „a nyugalom szigete” – tette hozzá a polgármester.

– Nem is lehetne most a kerítést továbbépíteni – erről már Molnár Róbert, a magyar–szerb–román hármas határnál lévő Kübekháza polgármestere beszélt lapunknak. Mint kifejtette, az utóbbi napok esőzései miatt óriási a sár, járhatatlanok az utak, a közlekedési helyzet katasztrofális a határ térségében. A polgármester szerint semmi nyoma annak, hogy migránsválság lenne, illegális határátlépők nincsenek, igaz, a település közelében a szokásosnál erősebb a rendőri jelenlét. Szerinte biztos van olyan, aki örülne, ha a Kübekházáig már elkészült kerítést továbbvinnék a román szakaszon, de a többség Molnár Róbert szerint nem túlozza el a félelmet, és „nem dől be a kormányzati propagandának”.

A magyar–román szakaszon már hónapokkal ezelőtt megkezdték az előkészületeket a kerítésépítésre, de a határzár felhúzására nem volt szükség. Az utóbbi hetekben elsősorban a már kerítéssel védett szerb–magyar szakaszon próbálnak átjutni a migránsok. A rendőrség adatai szerint szerdán 167-en, csütörtökön pedig 107-en érkeztek a határzár megrongálásával Magyarországra. Mint arról beszámoltunk, a hazai menekülttáborok már most is túlzsúfoltak, vélhetően ezért rendeznek be Körmenden és Szentgotthárdon ideiglenes sátortáborokat, bár utóbbi helyen erős a lakossági tiltakozás. Kérdés, hogy a plusz 600-700 férőhellyel meddig lehet megoldani a menedékkérők elhelyezését.

Kétszázharmincegy migráns bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség határzár tiltott átlépése miatt a héten, határzár megrongálásának bűntette miatt két terhelt ellen indult eljárás – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője szombaton az MTI-t.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.