Titokzatos vevő Cegléd környékén

Egyelőre nem tudni, kinek vásárolták meg a csaknem 600 hektárt mintegy félmilliárd forintért.

Tóth László Levente
2016. 03. 30. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a kiírás alapján valószínűsíthető volt, hogy valaki kiszemelhette azokat az állami földeket, amelyeket kedden árvereztek a lapunkkal azonos tulajdonosi körhöz tartozó Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. (DPMG) bérleményei közül. Az említett parcellákat ugyanis gyanúsan alacsony kikiáltási áron írták ki licitre.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet a 2051-ig a DPMG használatában lévő állami földterületekből többet meghirdetett. Az árveréseket 2015. november 24. és december 18., illetve 2016. március 1. és 29. között tartották. A tavalyi kiírásokban a társaság által használt földrészletek esetében 55 500 forint körüli aranykoronánkénti árak szerepeltek, és mivel licit jellemzően nem volt, a területek ezen az áron keltek el. Az idei kiírások is ilyen árakat tartalmaztak, 2016. március 1-jén például ugyanazokból a táblákból adtak el, ugyanennyiért. Keddre azonban a korábbi, már említett aranykoronánkénti 55 ezer forint körüli kikiáltási árhoz képest fél áron hirdettek meg több földet. Az alacsony áron kiírt területeket a földalapkezelő korábban ráadásul külön fel is értékeltette a Seratus Ingatlan-tanácsadó, Igazságügyi Szakértő Kft.-vel.

Kedden körülbelül 632 hektárnyi, a cég által bérelt földre lehetett licitálni, hozzávetőleg 537 millió forint kikiáltási áron. A Cifrakert gazdálkodóegység által használt területre, összesen 544,5 hektárra egy magánszemély, Kaposvári Zsoltné licitált eredményesen – annak ellenére, hogy egy ember legfeljebb 300 hektárt birtokolhat –, s összesen 471,5 millió forintot kell majd fizetnie ezekért a földekért. Hektáronként kevesebb mint egymilliót, pedig tavaly még hektáronként 1,8–2 millió forint volt az értékesítési ár – ami megegyezik a piaci földárakkal. Az, hogy ki áll az „eredményes” árverés mögött, csak akkor derül ki, amikor hivatalosan is közzéteszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.