Újbalosok az MSZP mellett

Baloldali Tömörülés Társulat néven holnap bont zászlót egy új baloldali mozgalom Hegyi Gyula vezetésével.

Buzna Viktor
2016. 03. 29. 6:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bevallott célunk, hogy megszabadítsuk az MSZP-t a neoliberális befolyástól – így vázolta a Baloldali Tömörülés Társulat (BTT) néven létrehozott szervezet jövőképét Hegyi Gyula elnök. Hegyit az MSZP Baloldali Tömörülése kérte fel, hogy segítsen a baloldali profil megerősítésében, s ennek során végül egy párthoz kötődő, mégis független civil szervezet létrehozása mellett döntöttek.

A szocialista párt ma nem vonzó az emberek számára, ugyanakkor továbbra is meghatározó háttérszervezet, több tízezer fős tagság áll mögötte

– magyarázta a döntés hátterét Hegyi Gyula. A vállaltan az MSZP-hez kötődő mozgalom több egy civil szervezetnél, így nagyobb befolyása lehet a politikaformálásra, a pártfegyelem azonban Hegyi szerint nem vonatkozik a szerveződésre.

 

A mozgalom nyíltan elítéli azt a neoliberális fordulatot, ami a szocialista pártot az elmúlt 25 évben egy nehezen szerethető szervezetté tette – mondta Hegyi. Úgy véli, az MSZP az 1989–90-ben lezajlott rendszerváltozással, az SZDSZ-szel kötött „kényszerű koalíció” során „rossz útra tért”: a jóléti társadalom helyett a kapitalizmust, annak is különösen igazságtalan formáját vezette be. Hegyi úgy vélte, az MSZP így asszisztált ahhoz, hogy másfél millió munkahely szűnjön meg az országban, s a leszakadó térségeket az új politikai elit magára hagyja. Arra a kérdésünkre, hogy ki az a szocialista politikus, aki hiteles kormányváltó erőt kovácsolhat az MSZP-ből, a BTT elnöke úgy felelt, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor helyett egy fiatal, a gazdaság folyamataira érzékeny politikust választana. Az sem feltétlenül baj, ha az illető nem az MSZP tagja – tette hozzá.

Szerinte a szocialisták képesek lesznek új erőt kitermelni, ha visszatérnek a baloldaliság tradicionális értékeihez – olyanokhoz, mint a javak igazságos újraelosztása, a sztrájkjog –, miközben megtalálják a hangot a fiatal, változást kívánó szavazókkal is.

Hegyi Gyula úgy látja, hogy

bár a magyarok többsége ellenérzéssel viseltetik a szocialista párttal szemben, a magyarság alapvetően nyitott a baloldali nézetekre.

A kiváló baloldali érzelmű társadalomtudósok, közgazdászok komoly szellemi tőkét képviselnek – mondta a volt európai parlamenti képviselő. Hegyi szerint erre a tudásra mozgalmuknak is támaszkodni kell. Fontos feladatuk továbbá a baloldalon tátongó generációs szakadék átívelése is. Ez a törekvés fejeződik ki abban, hogy az egyesület társelnöke, Galba-Deák Ádám és köztem harminchárom év a korkülönbség – mondta Hegyi, hozzátéve: az egyesület egyik célja azok megszólítása, akiket kerékpáros-laptopos fiatalokként jellemzett.

Egy másik témáról szólva az MSZP volt képviselője arról beszélt, a globalizáció jelen formájában olcsó bérekkel csábítják a szegényebb országokba, így hazánkba is a tőkét, ezáltal az emberek elszegényednek. Ennek következménye, hogy a globalizáció minden előnyét a munkaadó, a tőke használja ki, s a politikus ezt az Európai Unióra is igaznak tartja. „Megalakulásunk alkalmából közzéteszünk egy kiáltványt is, ennek központi gondolata, hogy a nagytőke európai unióját a szociális Európává kell megreformálni” – hangsúlyozta Hegyi. Azt a baloldalon is elterjedt nézetet azonban károsnak tartja, miszerint hazánknak ki kell lépnie az EU-ból.

Az új baloldal akkor lehet sikeres, ha nemcsak visszaszerzi a neoliberális ellenforradalommal elvesztett vívmányokat, de azokat hozzáilleszti a megváltozott viszonyokhoz – fogalmazott a hazai baloldal feladatáról szólva. Azzal kapcsolatosan, hogy a baloldalnak mit kellene a gazdaság középpontjába állítani, Hegyi Gyula a teljesítményt említette, megjegyezve, hogy ebben nagy szerepet kell adni az önfoglalkoztatottaknak, a kisvállalkozóknak és a szövetkezeteknek.

Hegyi Gyulát programja mellett a kormány politikájáról is kérdeztük. Mint mondta, a Fidesz egyetlen rendelkezésével ért egyet, ez pedig a bankadó. Hegyi Gyula szerint

Orbán Viktornak nem „huszadrangú ideológiai kérdésekben kellene az unió vezetőit provokálni”,

hanem azt kellene megértetnie velük, hogy érdekünk az Oroszországgal való normális viszony.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.