Gyanús lett a „szivárgás”

Kényes adatokra vadászhattak az MTVA-nál. Az egyik szék háttámlájában lapult a poloska az elnöki tárgyalóban.

Szemán László
2016. 04. 02. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Index írta meg, hogy a rendőrség tiltott adatszerzés miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a poloska ügyében. A Magyar Nemzet értesülése szerint miután több kényes információ is kikerült az MTVA-val kapcsolatban, szakemberek műszerekkel átnézték az elnöki tárgyalót is, és ekkor bukkantak az egyik szék háttámlájában, a kárpitban a lehallgatóberendezésre. Mint ahogy azt egy szakember közölte lapunkkal, ilyen készülék bármelyik nyugati ország bármely kémboltjában – Spyshop – szabadon beszerezhető. A konkrét készülék kis hatótávolságú poloska volt, olyan, amilyet például a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) soha nem használ, ellentétben az üzleti hírszerzésben dolgozó magáncégekkel. A készülék miatt bejelentést tettek a rendőrségen.

A Nemzeti Nyomozóiroda munkatársai vitték el végül a poloskát, amit igazságügyi szakértő vizsgál. Lehallgatókészülékek az ilyen cikkek kereskedelmével foglalkozó magáncégektől nálunk is szabadon beszerezhetők bárki által, hiszen kereskedelmük nem tiltott, csak a felhasználásuk. Hazánkban kizárólag az NBSZ hallgathat le törvényesen, minden egyes esetben külön megkért, részletesen megindokolt kérelemmel, bírói engedély alapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.