Aligha tudnak fizetni a romák

Négyszer akkora a cigány önkormányzat tartozása, mint a szervezet költségvetése.

Horváth Csaba László
2016. 05. 09. 13:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a kormány részletfizetést engedélyezett az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ) arra az 1,6 milliárd forintra, amit múlt szerdáig kellett volna visszafizetnie a szervezetnek, vélhetően nem fognak tudni fizetni a romák. Az ORÖ-nek 12 hónap alatt kell visszafizetnie az összeget a botrányos Híd a munka világába program után. Azonban óvatos becslések szerint is legalább négyszer akkora a tartozás, mint a roma szervezet költségvetése. Úgy tudjuk, hogy az ORÖ kevesebb 400 millió forintból gazdálkodik évente, nem számítva az általa fenntartott intézmények költségeit. A részletfizetés alapján pedig havonta várhatóan több mint 130 millió forintot kell törlesztenie a szervezetnek.

Igaz, az ORÖ új elnöke bizakodva nyilatkozott lapunknak. Balog János néhány hete azt mondta, a szervezetnek számos nagy értékű ingatlanja van, amit már fel is ajánlottak a kormányzatnak, hogy értékbecslés után eladják őket, s csökkenjen a tartozás. A februárban megválasztott elnök szerint a programban vásárolt ingatlanok értéke eléri a 800-900 millió forintot, de az ingóságokat, bútorokat és informatikai eszközöket is értékesítenék. Ugyanakkor nem világos, hogy Balogh mire alapozza a becslését, ugyanis az ingatlanokra és az eszközökre mindössze 350 millió forintot költöttek a program során. Ráadásul a humán tárca vizsgálata is kitért arra, hogy a vásárolt irodák többsége használhatatlan állapotban van.

A cigány önkormányzat még Farkas Flórián elnöksége idején több milliárd forint uniós pénzt kapott egy olyan szervezet létrehozására, amelynek célja főként cigány származású munkavállalók foglalkoztatása. A kormányzati vizsgálat azonban föltárta: semmilyen szakmai tevékenység nem folyt, ráadásul a szövetkezet hónapokon át nem adta le az uniós támogatások záróelszámolását. Az ügyben az adóhivatal folytat nyomozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.