Lázárék elintézik, hogy Körmend ne legyen Köln

A kormány által odarakott migránsok balhéját most megoldja a kormány. A rendőrség közben cáfolt.

MNO
2016. 05. 05. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Obán Viktor miniszterelnök a szükséges intézkedések azonnali megtételére kérte Pintér Sándor belügyminisztert amiatt, hogy Körmenden illegális bevándorlók kézilabdázó lányokat zaklattak – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón az MTI beszámolója szerint. A Fidesz Facebook-oldala ugyanakkor máris deklarálta, hogy „Nálunk nem lesz Köln!”

Ismert, még csak három napja tartózkodtak Körmenden a migránsok, mikor sikerült botrányt kavarniuk –számolt be az atv.hu. A menedékkérők ugyanis betörték a szállásukkal szemközti sportcsarnok ablakait, mikor egy lánycsapat edzését bámulták – jelentették. A tábort egyébként a helyiek megkérdezése nélkül rittyentették oda, a polgármester múlt csütörtökön még azon reményeinek adott hangot, hogy senki nem fog jönni. A lakosok egyébként gázspray vásárlásba kezdtek a migránsok megérkezésének hírére.

Az ügy közben újabb csavart kapott, a rendőrség közleményében gyakorlatilag cáfolta az atv.hu állításait, melyre Lázárék építkeztek.

Antidemokratikusnak és embertelennek nevezte az Európai Bizottság új migrációs javaslatcsomagját Lázár. A tárcavezető azt mondta: a brüsszeli javaslat antidemokratikus, mert el akarja vonni a tagállamok önrendelkezési jogát, és embertelen, mert nem veszi figyelembe a bevándorlók szándékait. Európa legsötétebb éveit idézi, hogy emberekről megpróbálják megmondani, mennyit érnek származásuk alapján – fogalmazott arról az európai bizottsági tervről, amely szerint az uniós tagállamok fejenként negyedmillió euróért tagadhatnák meg a migránsok befogadását.

Lázár János azt is mondta, hogy a kormány egyedül nem képes megállítani Brüsszelt, ehhez minden magyar összefogására szükség van. Ezért a kormány fontosnak tartja, hogy az Országgyűlés mielőbb határozzon a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás elrendeléséről.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Vona szívesen kiderítené, hogy a Fidesz valójában politikai kampányként használja-e a migránskérdést. A Jobbik ugyanis a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás helyett az Alaptörvényben rögzítené, hogy a parlament hozzájárulása nélkül nem lehessen nem magyar állampolgárok betelepítését előírni.

Marad a hit- és erkölcstan – mondta el a miniszter, az Index.hu beszámolója szerint, az Origó írta korábban, hogy megszűnhet. Lázár emellett kiállt a mindennapos testnevelés mellett, merthogy elég rossz a fia, akire ráfér a mozgás. Ismert, hogy a közelmúltban jelentek meg hírek a labdarúgás tananyagba emeléséről, amivel a kötelező ötből két tesiórát ki lehetne váltani.

Az Európai Bizottság megfelelő jogi és pénzügyi garanciák mellett kész megállapodni a paksi atomerőmű-bővítési beruházás megvalósításáról – értékelte a hét első felében Brüsszelben folytatott tárgyalásait a Miniszterelnökség vezetője.

Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a paksi beruházással kapcsolatos három brüsszeli eljárás egyike, amely a műszaki adatokra vonatkozó titkosítást érintette, lezárult. A miniszter jelezte, a kormány arra törekszik, hogy a másik két eljárás is mihamarabb megállapodással záruljon.

Erre szerinte jó remény van. Az egyik eljárásban a tiltott állami támogatás kérdését vizsgálja Brüsszel, a másikban pedig azt, hogy Magyarország megállapodhatott-e Oroszországgal a beruházásról ahelyett, hogy piaci versenyt hirdetett volna.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az Európai Unió Bírósága szerdán megerősítette a dohánytermékekről szóló uniós irányelv rendelkezéseinek érvényességét. Ezt figyelembe véve a kormány már a jövő héten megtárgyalja az egységes dohánytermék-csomagolás bevezetésének ütemét, és felmerül a mentolos, valamint a kapszulás cigaretták betiltásának lehetősége is – közölte.

Megszületett szerdán a döntés az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) átszervezéséről – jelentette be Lázár kérdésre válaszolva. A miniszter a háttérintézmények sorsát firtató kérdésre válaszolva azt mondta: megbíznak egy magas beosztású szakértőt, hogy segítsen szétválasztani az OEP feladatait a Magyar Államkincstár és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között. Kifejtette: a feladatok nagy része, például természetbeni ellátások kifizetése az államkincstárhoz kerül, a többi feladat pedig – egy vagy két lépésben – a minisztériumhoz. Ez a döntés szerdán megszületett.

Az OEP és a tárca több vezetője is aggályait fogalmazta meg, de kompromisszum csak abban lehet, hogy milyen ütemben történjen az átszervezés – közölte az MTI beszámolója szerint.

Lázár csak parkot tud elképzelni a Déli pályaudvar helyén, ugyanakkor felhívta rá a figyelmet, hogy az is feltétel, hogy legyen pénz a Kelenföldi pályaudvar fejlesztésére – írja az Index.hu. A miniszter korábban a Liget-projektről is beszélt, elmondása szerint konstruktív vita zajlik. Orbán arra utasította Baán László kormánybiztost, hogy a projektben a zöldterületek rendbehozatala és használhatóvá tétele legyen a legfontosabb – jelentette ki.

A politikus beszélt a TTIP-ről is, melynek a szövegét nem ismerik még, de Orbán szólt Szijjártónak, hogy hozzon létre egy munkacsoportot az ügyben. A szabadkereskedelmi megállapodás szövegéről a jövő héten döntik el, hogy tetszetős-e – írta az Index.

Matolcsy Györgyről többször is beszélt, hosszasan méltatta munkásságát, odáig ment, hogy nélküle nem is lett volna növekedés hazánkban. Kitért arra is az MNB alapítványainak állampapír-vásárlása kapcsán, hogy semmi illegális nem történt (ezt azért az unió vitatja – a szerk.).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.