Nem fizettek határidőre a romák

Nem fizette vissza a szerdai határidőig az ORÖ az Emmi által követelt 1,6 milliárd forintot.

2016. 05. 06. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnökség vezetője közölte, részletfizetést engedélyezett a kormány az ORÖ-nek. A kormányinfó után a Miniszterelnökség írásban arról tájékoztatott: a cigány szervezet 12 hónapot kapott a teljes összeg visszafizetésére, miután jelezték, jelenleg nincs ennyi pénzük. Ismeretes, márciusban derült ki, hogy az Emmi visszaköveteli a botrányba fulladt Híd a munka világába programra kifizetett 1,6 milliárd forintot. A cigány önkormányzat még Farkas Flórián elnöksége idején több milliárd forint uniós pénzt kapott egy olyan szervezet létrehozására, amelynek célja főként cigány származású munkavállalók foglalkoztatása. A kormányzati vizsgálat azonban föltárta: semmilyen szakmai tevékenység nem folyt, ráadásul a szövetkezet hónapokon át nem adta le az uniós támogatások záróelszámolását. Az ügyben ügyészségi vizsgálat folyik.

Lázár János lapunk kérdésére arról is beszélt, hogy kritikus, megsemmisítő erejű károkat okozhat a magyar élelmiszeriparnak, elsősorban a tejágazatnak az Oroszország elleni szankciók meghosszabbítása. Kiemelte: szarvasmarhatelepek zárhatnak be, munkahelyek ezrei szűnhetnek meg a szankció hatására, az élelmiszer-ipari exportunk már így is 40 százalékkal csökkent. Arra a kérdésünkre, a nyilatkozatok után várható-e, hogy a kormány a közelgő uniós szavazáson tettekben is fellép a szankciók meghosszabbítása ellen, azt felelte, „vitát kell folytatnunk, mérlegelnünk kell az okozott gazdasági károkat”. Mint fogalmazott: „a magyar kormánytól nem áll távol, hogy a tettek mezejére lépjen.”

A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány szerdai döntése alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) feladatköreit szétválasztják, nagyobb részük, például a nyugdíj-finanszírozás vagy a természetbeni ellátások kifizetése az államkincstárhoz kerül, míg a többi feladat, így a kórház-finanszírozás az Emmihez. Bár az OEP és a tárca több vezetője aggályát fejezte ki, Lázár szerint kompromisszum csak abban lehet, hogy milyen ütemben történjen az átszervezés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.