Vonatról szedtek le migránsokat Szentgotthárdnál

Hamarosan megtelhet a háromszáz fős körmendi menekülttábor.

Markotay Csaba
2016. 05. 04. 7:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nappal a körmendi menekülttábor megnyitása után több migráns máris megpróbált Ausztria felé távozni – számoltak be lapunknak helyi források. Állítólag a rendőrök két férfit a Szentgotthárd felé tartó vonatról szállítottak le, mert jegy és papírok nélkül utaztak. Őket visszavitték a táborba. Körmenden pedig helyi beszámolók szerint a vasútállomáson több afgán is a vasúti menetrendből próbált tájékozódni, őket ugyancsak visszakísérték a befogadóállomásra.

Mint megírtuk, hétfőn érkezett meg a migránsok első csoportja a körmendi menekülttáborba. A menedékkérőket, mintegy 20-30 embert, főleg pakisztáni, iráni, szír és afgán állampolgárokat, a bicskei állomásról busszal vitték a városba.

Információink szerint tegnap újabb néhány menedékkérő érkezett Körmendre. A tábort folyamatosan töltik fel, vélhetően rövid időn belül ki is használják a maximális, 300 fős befogadóképességét. Ennek oka egyrészt az, hogy a jelenlegi táborok túlzsúfoltak, hiszen a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz tartozó intézményekben (elsősorban Vámosszabadiban és Bicskén) a lehetséges ezer helyett több mint kétezren vannak, az őrzött befogadóközpontok (Békéscsabán, Nyírbátorban és Kiskunhalason) pedig szintén telítettek, ahogy a röszkei tranzitzóna is.

Ennek ellenére a nagyfai befogadóállomás működését ideiglenesen felfüggesztették – tudtuk meg a bevándorlási hivataltól. Azt nem tudni, hogy az ott elhelyezett migránsokat mikor vitték át más helyszínekre.

Közben kiderült, eljárás indulhat az ellen a fordító ellen, aki a röszkei tömegzavargás ügyében tartalmi hozzáköltésekkel teli fordítást készített az egyik vádlott kárára. Szintén a migránsüggyel kapcsolatos, hogy Erdő Péter bíboros a Vatikánban arról beszélt: Magyarország nem emelt falat a határain, és az országba történő legális belépésre mindig is lehetőség volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.