Nehezen követhető a jogalkotás

Havonta több mint ezer oldal hivatalos dokumentum jelent meg a közlönyben.

Horváth Csaba László
2016. 06. 16. 10:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Némileg mérsékelte a jogalkotás iramát idén az Országgyűlés, kevesebb törvényt és törvénymódosítást fogadott el a parlament, és a jogi dokumentumokat tömörítő Magyar Közlöny is „csupán” 6500 oldalon jelent meg. Igaz, utóbbi szám is csak a korábbi évekhez képest jelent csökkenést.

A második Orbán-kormány ugyanis követhetetlen jogalkotást folytat 2010 óta, amióta körülbelül 265 ezer oldal terjedelemben jelent meg Magyar Közlöny. Összehasonlításképp: 1945 és 2005 között, vagyis hatvan év alatt összesen 195 ezer oldal terjedelmű volt a hazai hivatalos lap, ehhez képest a Fidesz–KDNP-kormányzás 6 éve alatt ennél 70 ezerrel több oldalon jelent meg a közlöny. Utóbbi szám átlagosan napi 120 oldalnyi friss jogi szöveget jelent, de akadt olyan év is – 2013 –, amikor napi 250 oldalnyi jogi szöveget adtak ki.

A Magyar Nemzet korábban jogászokkal elemezte a szinte követhetetlen jogalkotási iramot. – Az állampolgár akkor lesz jogkövető, ha szerencséje van – mondta lapunknak Magyar Gábor ügyvéd. Szerinte már a bírák sem tudják, hogy hol tart a jog, tehát azok sem képesek követni a változásokat, akiknek a fő foglalkozásuk a jogalkalmazás. Az ügyvéd szerint képtelenség betanulni és átlátni a törvénygyár által diktált szabályokat.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász meglátása szerint a 2010-ben hatalomra került Fidesz-kormány „őrjöngő” jogalkotásba kezdett, s kezelhetetlen mennyiségű szöveg jelent meg a közlönyben. Hozzátette ugyanakkor, hogy kissé torz képet festenek a statisztikák, ugyanis 2010-ben változott a Magyar Közlöny tipográfiája, a kormányváltás előtt valamivel sűrűbben szedett oldalak jelentek meg a lapban. Szerinte azonban ez nem befolyásolja azt a tényt, hogy képtelenség követni a jogalkotás tempóját.

Zamecsnik Péter ügyvéd is azon az állásponton volt, hogy nagyon nehéz egy átlagos állampolgárnak jogkövető magatartást tanúsítani. Kollégáihoz hasonlóan ő is azt vallotta, hogy lehetetlen követni a jogszabályalkotás kormány által diktált iramát. Mint mondta, ez a jogászok számára is képtelenség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.