Nem lesz újabb vizsgálat

Kitiltási botrány: az ügyészség nem fogja kideríteni, kitől jött a korrupciós ajánlat.

Buzna Viktor
2016. 06. 09. 5:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem vetődött fel a Fővárosi Főügyészség szerint olyan új adat vagy körülmény, amely a kedden fordulatot vett kitiltási botrány ügyében újabb nyomozás elrendelését indokolná – derül ki a szervezet lapunknak küldött válaszából. Az ügyészséghez azután fordultunk, hogy a bíróság cáfolta a diplomáciai botrányba torkollt ügy vádiratának elméletét. Eszerint T. Viktor színlelt ajánlatban beszélt az amerikai Bunge étolajgyártó cég képviselőjének arról: kétmilliárd forintért cserébe kormányzati kapcsolatain keresztül eléri az étolaj áfájának csökkentését. Ezzel szemben a bíróság kedden azt mondta ki, T. Viktor csak közvetített, miközben továbbra sem tisztázott, ki állt a korrupciós ajánlat hátterében.

– Az ügyben széles körű, kiterjedt nyomozás irányult a vádlott kapcsolatrendszerére – írta az ügyészség. Kiemelték, hogy a kapcsolati háló feltérképezését célzó nyomozás során „a sajtóban megnevezett személy”, vagyis a Századvég Gazdaságkutató Zrt. korábbi elnöke, Heim Péter tekintetében is alapos vizsgálat folyt. A korábbi hírek szerint ugyanis T. Viktor állította, Heim lett volna az a kormányközeli személy, aki közbenjár az étolaj áfájának csökkentésében. Ezzel összefüggésben pedig arról is szóltak a hírek, hogy a korrupciógyanús ügyletek miatt 2014 májusában az Egyesült Államokból kitiltottak listáján a hat fő között Heim neve is szerepel.

A körültekintő nyomozás tényét ugyanakkor némileg árnyalja, hogy a vádirat nem hivatkozott titkos telefonlehallgatások során készült jegyzőkönyvekre. Vagyis a nyomozás során a vádlott telefonját a hatóságok nem hallgatták le, ami – ahogy azt válaszában az ügyészség is elismerte – korrupciógyanús esetekben bevett gyakorlat.

– Jelen ügy tárgya egymozzanatos korrupciós cselekmény volt, nem pedig egy folyamatos, rendszeres korrupt kapcsolat – indokolta a telefonlehallgatások elmulasztását az ügyészség. Megkérdeztük, a mulasztás miatt valamelyik nyomozó hatóságnál folytattak-e belső vizsgálatot, erre azonban nem kaptunk választ.

A keddi eseményekre reagált a politika is. Az Együtt sajtóközleményben jelentette be, hogy a párt elnöke, Szigetvári Viktor ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz. Az újabb feljelentéssel Polt Péter nem bújhat ki nyomozási kötelessége alól – írják, s követelik Orbán Viktor, Szijjártó Péter, valamint a szerintük érintett kormányzati politikusok kihallgatását.

– Melyik korrupt fideszes postása volt a most elítélt T. Viktor? – kérdezte közleményében a Jobbik, és hozzátette, a magyar emberek joggal várják, hogy a Fidesz és a Századvég adjon magyarázatot az esetre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.