Szél: Egy ember kiesése nem végzetes

Szél Bernadett LMP-társelnök szerint Schiffernek a párt szellemi erőterében kell maradnia.

FB
2016. 06. 01. 7:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hagyta cserben Szél Bernadettet, az LMP társelnökét Schiffer András – a másik társelnök – azzal, hogy hétfő éjjel minden tisztségéről lemondva visszavonult a politikától. Ezt maga Szél mesélte az Indexnek adott interjújában.

Szél a Magyar Nemzet információi szerint egyébként igyekezett levélben megnyugtatni a tagságot a schifferi bejelentést követően (erről Szél is beszélt az Indexnek). Ezt írta a lapunk birtokába került levélben: „Ilyen helyzetben az a helyes, ha társelnökként elsőként titeket biztosítalak arról, hogy teljességgel számíthattok rám a továbbiakban.” Szerinte rendezni kell a sorokat, de a magyar emberekre is koncentrálniuk kell. Céljaként nevezte meg, hogy átlendüljenek a nehézségeken, hogy egymással szoros összetartásban haladjanak. Ehhez szerinte szükséges olyan belső környezet, amely a „kemény, de eredményes, harmonikus és fegyelmezett munkavégzésen alapul”. A levele szerint Szél Bernadett biztos abban, hogy összetartva, fegyelmezetten és harmóniában sikerrel vehetik a kihívásokat.

„Nem ördögtől való dolog, hogy valaki lemond egy posztról, a mókuskerékből ki lehet szállni, ha valaki úgy gondolja”

– ezt már az Indexnek mondta Szél, aki elmesélte, végigélte Schifferrel, hogyan érett meg benne a döntés. Hogy Schiffer konkrétan most lép le, Szél így tudta meg: „Egy padon ültünk a Kossuth téren. Sütött a nap. És ott mondta el, hogy meghozta a döntést. Hosszan beszélgettünk utána.” A döntéssel egyébként nem tud egyetérteni, de elfogadja. Schiffer besokallásában nagy szerepet játszhatott Szél szerint, hogy nem vitázhatott 2014 óta úgy a parlamentben, mint előtte.

Szél Bernadett természetesen azt mondta, nem tart attól, hogy az LMP-nek annyi Schiffer nélkül (erről Gazda Albert véleményét itt olvashatja). „Az LMP olyan párt, hogy egy ember kiesése nem végzetes. Ebben mások vagyunk, mint a régi pártok” – véli a társelnök, aki szerint náluk hálózatos felépítés, bázisdemokrácia működik, minden hátrányával és előnyével. De fontos, hogy Schiffer „megmaradjon a szellemi erőterünkben, és inspiráljon minket”.

Augusztus végéig Schiffer marad a frakcióvezető, de a társelnöki posztot már előbb be kell tölteni – mondta Szél, aki marad a másik társelnök. „Bárkit választ is a kongresszus, együtt fogok vele működni” – jelentette ki, de nem nevesítette, hogy kiket tart alkalmas jelöltnek. Azt viszont leszögezte, hogy szövetségi politikájukban nem okoz változást Schiffer hátrébb lépése, ám készek bárkivel együttműködni, akár a Jobbikkal is. „2018-ban nem az lesz a kérdés, hogy az LMP megmarad-e, bejut-e a parlamentbe, hanem hogy hány százalékkal” – véli Szél, aki inkább nem tippelt, hány százalékot szereznek.

A Schiffer-akta

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.