A TV2 nem kampányt nyomott

Az NVB szerint nem politikai volt a reklám, hiszen a szavazásra buzdít.

MTI
2016. 09. 30. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testület 7:2 arányban meghozott határozata szerint a „Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án” üzenete nem politikai célú, hanem közérdekű, ezért nem tekinthető a kormány kampánytevékenységének.

A kifogást benyújtó szerint a hirdetés megjelentetésével a kormánynak több népszavazási kampányidőt biztosít a TV2, mint amennyi a jogszabályok szerint járna. A beadványozó ezért a jogsértés megállapítását, eltiltást, továbbá bírság kiszabását indítványozta

A határozatot támogatók egyebek mellett azzal is érveltek, hogy a hirdetés alkotmányos jog gyakorlására hív fel, nem pedig konkrét szavazatra. A határozat ellenzői szerint azonban a kormány társadalmi célú hirdetésbe csomagolta bele politikai tartalmú üzenetét, ez pedig sérti az esélyegyenlőség elvét.

Patyi András, az NVB elnöke emlékeztetett rá: a bíróság szerint a kormány jogosítványa az általa kezdeményezett népszavazás kampányában kiterjed arra, hogy tájékoztasson, részvételre biztasson, valamint hogy a választói akarat irányát befolyásolja. A választói akarat irányának befolyásolása politikai reklám, a tájékoztatás és részvétel társadalmi célú reklám – mondta Patyi András.

Az NVB határozata nem jogerős, öt napig lehet a Kúriához jogorvoslattal fordulni ellene.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.