Nem gyanús a Hunguard offshore-háttere

A NAV elutasította a Népszabadság cikke nyomán indított feljelentést.

Buzna Viktor
2016. 10. 13. 3:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fel sem veti a bűncselekmény gyanúját, hogy a kormány kedvenc informatikai cége, a Hunguard Kft. hátterében a Panama-iratokban felbukkanó offshore céghálózat áll – derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) feljelentést elutasító határozatából. (A Panama-iratok egy nemzetközi offshore céghálózatban érintett 240 ezer vállalat és részvénytulajdonos adatait tartalmazzák. )

A feljelentő Tényi István augusztusban adta be keresetét az adóhivatalnak, miután az azóta beszüntetett Népszabadság tényfeltáró cikket közölt a Rogán Antal kabinetminiszter érdekcsoportjába tartozó Hunguard Kft. sejtelmes tulajdonosi köréről. A napilap ciprusi hivataloktól kapott adatokra hivatkozva arról írt: a Hunguard Kft. mögött egy bizonyos Christos P. Kinanis áll, akinek a neve többször megjelenik a Panama-iratokban.

– A Kinanis-cégcsoport ismert bizalmi vagyonkezelő, az ilyen társaságok térítés ellenében névleges tulajdonosi szerepet is vállalnak – írta a Népszabadság. A napilap cikkében megjegyezte: az offshore tulajdonosi kör a Fidesz egy sokat támadott vezetőjét fedezi. A cikket követően a sajtó több kapcsolódási pontot feltárt a Hunguard kisebbségi magyar tulajdonosai és Rogán között.

Tényi feljelentésében nem csak a sajtó által szolgáltatott, s azóta sem tagadott tényekre hívta fel a NAV figyelmét. Arra is emlékeztette a hivatalt, hogy a Panama-iratok botrányának kirobbanása után Orbán Viktor miniszterelnök arra szólította fel Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, vizsgálja ki az ügy magyarországi offshore-szálait.

Mindez azonban nem volt elegendő a hivatal számára, hogy érdemben kivizsgálja a feljelentésben szereplő költségvetési csalás gyanúját. Tényi keresetét azzal utasították el, hogy az e-beszámoló portál szerint a cég fizet adót.

– Önmagában az, hogy egy cég tulajdonosi körében megjelenik egy úgynevezett offshore cég, bűncselekmény gyanúját nem veti fel – írja a határozat. A feljelentő Tényi István megkeresésünkre elmondta: amíg egy felső politikai akarat a nyomozók tevékenységét akadályozza, ő nem vár el tőlük teljes munkát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.