Szombatokat is szabaddá tennének

Azt tervezik, hogy amikor szabad vasárnap van, akkor legyen szabad szombat is.

Markotay Csaba
2016. 10. 27. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hírek szerint még az idén beterjeszti a kormány a parlament elé azt a javaslatot, amely havi két szabad vasárnapot adna a kiskereskedelemben dolgozóknak. Visszalépnek a boltzár felé? – kérdeztük Harrach Pétert, a KDNP frakcióvezetőjét.
– Itt nem egy üzlet zárva- vagy nyitvatartásáról van szó, hanem a kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalók körülményeinek a javításáról. Tegyük lehetővé, hogy ezek az emberek is családi életet élhessenek. Ma a törvény havi egy szabad vasárnapot biztosít a kereskedelemben dolgozóknak, mi kettőre teszünk javaslatot. A nagyobbik kormánypárttal együttműködve dolgozunk a módosításon. A Fidesz ezt az elképzelést úgy bővítené ki, hogy amikor szabad vasárnap van, akkor legyen szabad szombat is az érintett kereskedelmi dolgozóknak, ahogy másoknak is.

Öt pontból álló javaslatcsomagot dolgoz ki a Fidesz-frakció a kiskereskedelemben alkalmazott munkavállalók helyzetének javítására, ebben szó sincs a vállalkozások nyitva tartásának korlátozásáról – idézi Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselőt a Magyar Idők.

– Ezek szerint a szabad vasárnap mellé szabad szombat is járna havonta kétszer?
– Most ez látszik kibontakozni, de nem akarok olyat előre bejelenteni, amiről még nincs is döntés. Nem az a fő kérdés, hogy vasárnap vagy szombat, hanem az, hogy a kereskedelemben dolgozók is kapják meg azt a hétvégét, amit mindenki megkap. Tudom, hogy egy ilyen intézkedés nem fogja jókedvre deríteni a multinacionális cégek képviselőit, de most olyan időket élünk, amikor a bér emelkedésével a munkaerő-toborzás is megtörténik. Ez az eszköz a munkaadók rendelkezésére áll, hiszen van akkora nyereségük, hogy ezt meg tudják oldani.

– Elképzelhető, hogy ezzel sok üzletnek zárva kell majd tartania szombaton és vasárnap is a kiskereskedelemben…
– Ez nem így van. Sok üzlet, főleg a nagy láncok olyan nyereséget tudnak elkönyvelni, amellyel lehet béreket emelni vagy létszámot növelni úgy, hogy ez ne jelentsen problémát. Az ellenérvek egy időben arról szóltak, hogy majd elbocsátások lesznek. Kiderült, hogy ilyen nincsen. Úgy gondolom, meg lehet ezt a helyzetet oldani ebben a szférában. Itt az alkalom és az idő, hogy végre a munkaadók is lépjenek.

– Egyeztettek már a szakmai szerve­zetekkel?
– A munkaadók és a munkavállalók képviselőivel is voltak tárgyalások. De látni kell, hogy egyes szervezeteken belül is vannak nézetkülönbségek.

– Nemrég ismét felmerült, hogy december 24-e is legyen munkaszüneti nap. Egyetért ezzel?
– A munkaszüneti nappá nyilvánítás nem a mi ötletünk, de támogatjuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.