Elítélték a Tomcatéket magukra hagyó rendőrt

Bűnös az a rendőr, akinek a 40 perces késlekedése nélkül talán nem fajult volna tettlegességig egy ügy.

Lándori Tamás
2016. 11. 25. 7:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa szolgálati kötelességszegés bűntettében bűnösnek találta azt a Pest megyei rendőrt, akinek mulasztása miatt tettlegességig fajult egy konfliktus a Tolvajkergetők nevű civil szerveződés és egy fiatal, budakeszi illetőségű férfi között, aki előbbiek szerint eltulajdonított egy értékes kerékpárt. Az ítélet által a rendőrre kiszabott retorzió százezer forint pénzbüntetés, melynek nem teljesítése esetén a terheltnek száz napot kell fogházban töltenie.

A Tomcat néven ismert Polgár Tamáshoz köthető, akkoriban több százezres rajongótáborral rendelkező Tolvajkergetők csoport bevett módszere volt, hogy nyomkövetőkkel ellátott kerékpárt helyezett ki közterületen, amikor pedig valaki ellopta a csalit, a nyomába eredtek, és visszatartották a rendőrség kiérkezésééig. Ilyen akcióba kezdtek tavaly áprilisban is, a bicikli 26-án éjszakára egy huszonhat éves budakeszi fiatalembernél, T. Andrásnál kötött ki, aki még aznap tovább is adta a sporteszközt.

Tomcat és három társa felkereste az illetőt, aki – a későbbi jegyzőkönyvek, orvosi okiratok és a találkozásról közzétett videó szerint – erősen bódult állapotban, többféle szer hatása alatt volt. Mivel nem adta elő a biciklit, az önkéntes bűnüldözők rendőrt hívtak.

Mint a mostani eljárásban kiderült, a vádlottak padjára ültetett segélyhívó-ügyeletes több mint negyven perc késedelemmel gondoskodott arról, hogy egyenruhás érkezzen a helyszínre, ahol az eltelt idő alatt előbb szóváltás, majd dulakodás alakult ki. Ennek következtében T. András orr- és arccsonttörést szenvedett, és az egyik tolvajkergetőnél is nyolc napon túl gyógyuló sérülés alakult ki.

Ha a Tolvajkergetők által kihívott rendőrök időben értek volna ki, ez minden bizonnyal nem következett volna be. Úgy tudjuk, a terhelt elindított egy járőrt, de ismeretlen okból visszahívta még a kiérkezés előtt. A megbüntetett rendőr tudomásul vette a büntetését, így az ítélet jogerős.

Információink szerint a megsérült férfit a drogok hatása miatt kórházba szállítását követően a pszichiátrián kezelték. Az érintett tolvajkergetők az ő vallomása alapján hónapokig voltak előzetes letartóztatásban, azóta pedig házi őrizetben várják ügyük bírósági eldöntését. Álláspontjuk szerint jogos védelmi helyzetben ütötték meg a sértettet, aki dührohamot kapott, és rájuk támadt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.