Kontrát: Ha Pharaont körözik, akkor elfogjuk

Persze csak akkor, ha Magyarországra jön, mert az államtitkár szerint nem tartózkodik itt.

MTI
2016. 11. 02. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap szerdai számában Kontrát Károly leszögezte: a magyar hatóságok információi szerint Ghaith Pharaon nevű személy nem tartózkodik Magyarországon, nem él itt életvitelszerűen és nem vásárolt ingatlant.

Az államtitkár a lapnak hangsúlyozta azt is: amennyiben a körözött azonos Pharaonnal, és ezt az amerikai hatóságok megerősítik, természetesen azonnal elfogják, amint Magyarország területére lép. Leszögezte azt is, hogy az üzletember nem vásárolt letelepedési kötvényt, hanem vízumot igényelt. Vízumkérelmét a schengeni rendszerben feltüntették, ellene egyetlen európai tagország sem emelt kifogást – tette hozzá.

Az újság felidézi, hogy Ghaith Pharaonnak Grúziától Pakisztánig vannak érdekeltségei, és annak ellenére, hogy az Egyesült Államok körözi, a Pentagon 2008-ban 120 millió dolláros megállapodást kötött az egyik pakisztáni érdekeltségével az afganisztáni amerikai támaszpontok üzemanyag-ellátására.

Pár dolog némileg ellentmond Kontrát értesüléseinek, például hogy a szaúdi üzletemberrel a magyar miniszterelnök is találkozott, ezt Orbán Viktor erősítette meg a minap a parlamentben. Az általa csak Pharaon professzorként emlegetett milliárdosról szólva a kormányfő azt mondta, megvizsgálták az üzletembert a magyar hatóságok, de nem tártak fel nemzetbiztonsági kockázatot hazai tevékenységével kapcsolatban.

A Magyar Narancs nemrég azt írta, hogy a szaúdi–szír üzletember érdekeltségébe tartozó Pharaon-Delta Kft. Orbán Viktor Cinege utcai házával szemben vásárolt ingatlant.

A Demokratikus Koalíció hétvégén pedig azt helyezte kilátásba, hogy értesíti az Interpolt és az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), hogy a miniszterelnök családja – állítólag az FBI által körözött – Ghaith Pharaonnal üzletel – tájékoztatott a párt alelnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján Budapesten.

A Magyar Nemzet szombaton azt is megírta, hogy a Mol is üzletel Pharaonnal, akiben a Jobbik nemzetbiztonsági kockázatot is lát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.