Csupán adóssága két százalékát fizette ki a roma önkormányzat

Fél év alatt összesen 30 millió forintot fizetett vissza az ORÖ.

Horváth Csaba László
2016. 12. 01. 7:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél év alatt összesen 30 millió forintot fizetett vissza az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a botrányos Híd a munka világába program után – értesült lapunk.

A kisebbségi szervezet júniusban kezdte meg a törlesztést, miután a humántárca elállt a Farkas Flórián miniszterelnöki biztos nevével fémjelzett felzárkóztatási program támogatási szerződésétől. Az Emmi több mint 1,6 milliárd forint visszaszolgáltatására kötelezte az ORÖ-t, ám a szervezet eddig adósságának alig két százalékát fizette vissza. A minisztériummal kötött megállapodás alapján az ORÖ-nek fél éve maradt arra, hogy 1 621 256 049 forintot törlesszen. Az összeg az önkormányzat költségvetésének csaknem négyszerese.

Az Emmi egyébként kirívóan méltányos feltételeket támasztott; a törlesztés első 11 hónapjában mindössze havonta ötmillió forintot kell megfizetnie az ORÖ-nek. A tizenkettedik hónapban pedig a fennmaradó több mint másfél milliárd forintot egy összegben kell törleszteni, amire aligha van esély.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.