Lopós kórházigazgatókat emleget Lázár

Egészségügy, migráció, bérek. Orbán a vörös Szegeden tárgyal – megannyi téma a kancelláriaminisztertől.

MNO
2016. 12. 14. 12:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A statisztika nem hazudik, főleg ha mi csináljuk. Félórás késéssel kezdte a miniszter az idei utolsó kormányinfót. Egészségügy, migráció, bérek, lőterek. Orbán Viktor a vörös Szegeden tárgyal, Lázár örül annak, ami a Várban történik – megannyi fontos és izgalmas téma, melyekről mind beszélt a kancelláriaminiszter.

Az évadzáró kormányülésére hivatkozva késett fél órát a 74., idei utolsó kormányinfóról Lázár János, amely idén már a 39. volt a sorban. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette: a korábbi kormányinfókon a legtöbb kérdést, 33-at Hutter Marianna, a Magyar Nemzet munkatársa tette fel, még június 9-én, holtversenyben Csuhaj Ildikóval, a Népszabadság munkatársával. A Magyar Nemzet és a Hír TV áll az összesített lista élén. Lázár János azzal büszkélkedett, hogy idén már 4138 újságírói kérdésre válaszolt a kormányinfókon, majd ismertette, hogy a parlament 2016-ban 192 törvényt hozott, melyből 148-at maga a kormány kezdeményezett. Az év mérlegéhez tartozik, hogy 34 ülésnapot tartott 2016-ban a kormány, és 25 ezer oldalnyi anyagot tárgyalt meg. Legközelebb január elején ülnek össze.

A kancelláriaminiszter tudatta: az esztendő végére több mint kétszázmilliárd forint sorsáról döntöttek, amelyből a legnagyobb tétel a nyugdíjemelés, de az egészségügybe, az iskolákhoz, a szociális intézményekhez és a honvédséghez is tízmilliárdok kerülnek. Kiemelte, hogy rendezik a kórházak harminc napnál régebbi adósságállományát. Nyolcvanmilliárd forintot folyósítanak a kórházaknak a számlák rendezésére és egy fejlesztési alap létrehozására.

A miniszter a csütörtöki brüsszeli csúccsal kapcsolatban előrevetítette: az egyik fő kérdés az lesz, hogyan lehet megtartani az Európai Unió és Törökország közti megállapodást. Kulcsfontosságú lehet a partnerségi megállapodások jövője is. Lázár úgy látja, ezek a folyamatok kedveznek a magyar választóknak, akik elutasították az ellenőrizetlen bevándorlást. Ha Észak-Afrikában sikerül megállítani a bevándorlást, az az egész unióra nézve kedvező lehet.

Örömmel nyugtázta, hogy idén jóval kevesebben érkeztek határainkhoz, mint az előző esztendőben. A beléptetés tervezett rendezését fontos elemnek nevezte Európa életében. Beszélt a szlovák soros elnökség javaslatáról, vagyis az önkéntes és a kötelező kvóták szerinti szétosztás megkülönböztetéséről. Megerősítette a V4-ek közös álláspontját, miszerint egyik országra sem lehet ráerőltetni a migránsok befogadását. Ha nem lép Brüsszel az önkéntes kvóta irányába, kénytelenek leszünk vétózni – szögezte le.

A kormány megtárgyalta a Honvédelmi Minisztérium lőtérfejlesztési előterjesztését, jóváhagyta, hogy a következő három évben huszonhétmilliárd forintból 197 lőteret hozzanak létre. Ezek 25, 50, illetve 100 méteres lőterek lesznek közösségi terekkel, klubházakkal, afféle lövészklubok jönnek létre. Reális esély van arra, hogy a következő három évben 100 elkészüljön, minden megyei jogú városban 100 méteres változat lesz.

Mélyebben elemzi a kormány januárban a PISA-felmérés eredményeit – folytatta –, amelyek sajnos tükrözik a demográfiai különbségeket. Az óraállítás kérdését társadalmi konzultáció nélkül érdemben nem lehet megtárgyalni, a kabinet jóvá fogja hagyni a digitális startupokra vonatkozó stratégiát. Lázár János szavaiból az tűnik ki, a kormányzat továbbra sem támogatja a változtatást.

Az építési engedélyekkel kapcsolatban a miniszter elmondta: 300 négyzetméter alatt nemcsak az építéshez nem kell hatósági jóváhagyás, hanem a bővítéshez sem, csak be kell jelenteni. Meghallgattak egy jelentés a Földet a gazdáknak programról, Lázár megismételte: a kétszázhetvenmilliárd forintnyi értékesítésből befolyó összeggel az államadósságot csökkentik. Hangsúlyozta: a minimálbér és a garantált bérminimum emelése 1,2 millió magyar embert érint, közülük 250 ezren az állami szférában dolgoznak. Utóbbiak béremelésére a Nemzetgazdasági Minisztérium biztosítja a forrást.

Szegeden új Tisza-híd épül, egyebek között erről is tárgyal jövő év elején Orbán Viktor miniszterelnök a dél-alföldi városban. A Botka László szocialista polgármesterrel való egyeztetésről Lázár János elmondta: a kormány kész támogatni egy fedett sportuszoda megépítését is. Egy 2000 hektáros ipari parkot is felhúznak a Tisza partján, a mintegy hatvanmilliárd forintos beruházás keretében megvalósuló szegedi lézerközpont pedig elkészült.

A kancelláriaminiszter szerint helyes döntés volt a kormány Várba költöztetése, mivel így felgyorsultak a beruházások, és leromlott állapotú épületeket újítanak föl. Nyomatékosította, nem szabad eladni ezeket az ingatlanokat. A Miniszterelnökség a karmelita kolostorba költözik. Évente tíz-tizenötmilliárd forintot költhet a kabinet az érintett épületek renoválására.

Lázár János elmondta, a kormány kész a negyedévenkéntinél rendszeresebben is megvizsgálni az üzemanyagárakat, pontosabban az adótartamát.

Nincs olyan információja a kormánynak, hogy amerikai katonák érkeznének Magyarországra. A miniszter azon az állásponton van, hogy a magyar hadsereg legyen erős, külföldi katonai erőnek csak szűk keretek között szabad teret engedni hazánk területén.

A magyar társadalom most kezdi kiheverni a válságot, a kórházak többsége ugyanakkor nem végezte el a szükséges reformokat. Lázár János arról beszélt, korábban több kórházigazgató is rosszul gazdálkodott intézménye költségvetésével, sőt visszaélések is felmerültek. 2017-ben minden számlát át fognak nézni, hogyan gazdálkodnak az intézmények, mert a harminc napon túli adósság évről évre újratermelődik.

A miniszter szerint az alkotmánymódosítás elutasítása azt mutatja, hogy a Jobbikra nem lehet rábízni az országot, mert a párt szempontjai fontosabbak, mint a nemzet érdekei. Mint mondta, komolyan kell venni a Jobbikot, mert a 2014-es országgyűlési választáson több mint egymillió voksot kapott, de ezzel a lépéssel letért egy útról, amivel a saját szavazóinak is csalódást okozott.

A versenyképesség javításához 4-5 százalékos gdp-növekedéshez lenne szükség, a 2-2,5 százalékos nem elég.

Egy Csongrád megyére vonatkozó kérdésre azt felelte, új típusú agglomerációt kell létrehozni a megyében, amelyben benne vannak az ipari parkok, Szeged és Hódmezővásárhely, határon túli területek is, egy 300 ezres közösség, fizikailag szinte egy egész, miközben mindenkinek megmarad az önállósága.

Lázár Jánosnak vissza kellett mennie a kormányülésre, ezért a szokásosnál hamarabb véget ért a kormányinfó. A miniszter boldog karácsonyt kívánt mindenkinek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.