Nincs pártkapcsolata a nemzeti arcvonalnak

Politikusok is megismerhették az MNA kapcsolati hálóját, pártkötődésre egyelőre nincs bizonyíték.

Katona Mariann
2016. 12. 08. 18:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs bizonyíték egyelőre arra, hogy a szélsőséges Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) nevű hungarista szervezet és bármely parlamenti párt között kapcsolat lenne – ezt mondta Pintér Sándor, miután az Országgyűlés nemzetbiztonsági, illetve honvédelmi és rendészeti bizottsága együttes ülésén elhangzott egy beszámoló a hazai paramilitáris szervezetekről. A belügyminiszter ugyanakkor hozzátette, hogy „vannak jelei pártkapcsolatoknak”, de amíg nem tudják bizonyítani, addig nem is mondja el, hogy mire gondol.

A zárt ajtók mögött zajló tanácskozás után annyit árult még el, hogy a titkosszolgálatok folyamatosan dolgoznak itthon annak érdekében, hogy ne tudjon olyan szélsőséges szervezet kialakulni, amely veszélyt jelent az ország demokratikus berendezkedésére, ám az MNA átlépte ezt a határt. Ezért zajlik velük szemben eljárás, de ennek még nagyjából csak a harmadánál tartanak. Jövő tavasszal újabb együttes ülést tartanak majd, akkor már több információ birtokában.

Az MNA-t korábban fideszes politikusok a Jobbikkal igyekeztek kapcsolatba hozni. A jobbikos Mirkóczki Ádám – aki mindkét bizottságnak tagja – elmondása szerint eleve arra számított, hogy majd pártja és a szélsőséges szervezetek közötti esetleges kapcsolatról fog az ülésen különféle adatokat kapni. Ám ilyennel – mint mondta – sem a titkosszolgálatok, sem a Belügyminisztérium nem szolgált.

Politikai parlamenti párt jelenleg nem hozható kapcsolatba az MNA egyetlen tagjával és egyetlen olyan személlyel sem, aki jelenleg bármilyen eljárás alatt áll – mondta.

Azt ugyanakkor a jobbikos politikus hozzátette, nem tartja kizártnak, néhány hónap múlva „valamit elő fognak bányászni”, de abban biztos, hogy az nem az MNA-val kapcsolatos lesz.

Bőnyi rendőrgyilkosság: nem hibázott a hatóság

Nem állapított meg személyi felelősséget a bőnyi rendőrgyilkosság ügyében indított vizsgálat – közölte a rendőrség csütörtök este honlapján.

Ezzel a feltételezéssel részben egybecsengően Kósa Lajos, a honvédelmi bizottság fideszes elnöke azt hangsúlyozta, hogy a felderítés egyharmadánál tartanak, az információk nem véglegesek és „van egy sor vélelem”. Mint mondta, a hungarista csoportnál megpróbáltak politikai kapcsolatokat is kiépíteni, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ez mennyire volt sikeres.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s vezetője is kiemelte, egyelőre nem lehet tudni, hogy az MNA kapcsolatrendszere meddig terjedt, de a szocialista politikus is megismételte, jelenleg nem lehet kimondani, hogy kapcsolatban álltak volna politikai párttal.

A bizottsági ülésen megerősítették azt is, hogy az MNA rengeteg fegyverrel, közte sorozatlövőkkel is rendelkezett. Kósa Lajos elmondása szerint még olyan kiképzéseket is szerveztek 18 év alattiaknak, ahol az emberölést gyakorolták. Az LMP-s Szél Bernadett éppen kifejezetten a fiatalok megóvását sürgette.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.