Zsebükben érezhetik a pluszpénzt a polgármesterek

Kedden szinte biztosan elfogadja a parlament a fizetések új szabályairól szóló javaslatot.

Markotay Csaba
2016. 12. 12. 11:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte teljes a konszenzus a pártok között, így kedden vélhetően gond nélkül elfogadhatja az Országgyűlés azt a kétharmados törvénymódosítást, amely megemelné a polgármesterek fizetését. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője lapunknak a parlamentben azt mondta, hogy mivel a fő kérdésekben egyetértés van, nem számolnak azzal, hogy a javaslat ne menne át. A parlament egyébként ma 161 igen szavazattal, vagyis a kormánypártok mellett a Jobbik, az MSZP és az LMP támogatásával járultak hozzá a házszabálytól eltéréshez, hogy a javaslatról már kedden megtarthassák a zárószavazást.

A polgármesterek javadalmazásának új rendszere a tervek szerint január 1-én lépne életbe. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten arról beszélt: a kormány azt szeretné, ha nemcsak a kistelepülések vezetőinek, hanem minden polgármesternek emelnék a bérét. A tervek szerint a főpolgármester miniszteri fizetést, a megyei jogú városok és a kerületi polgármesterek államtitkári fizetést kapnának, és minden más települési vezető bérét ennek egy adott százalékában határoznák meg. (Az államtitkári fizetés jelenleg 997 200 forint). A törvényjavaslat úgy fogalmaz, hogy „a megyei jogú város polgármestere, a fővárosi kerületi önkormányzat polgármestere megbízatásának időtartamára havonta illetményre jogosult, amelynek összege megegyezik az államtitkárnak a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényben meghatározott alapilletményéből, illetménykiegészítéséből és vezetői illetménypótlékából álló illetményének összegével”.

Az 500 fő alatti településeken ennek az összegnek a 20 százalékát kaphatják a polgármesterek, ami majdnem 200 ezer forintot jelent. Ezután az arány sávosan emelkedik, a 30 ezer fő feletti település vezetője például már 80 százalékra jogosult.

Ha egy kistelepülés nem tudja kifizetni a polgármestere bérét, akkor a Belügyminisztériumtól megkapnák az összeget, ahol viszont van rá lehetőség, ott az adóbevételekből biztosítanák. A javaslatban szerepel egyébként az is, hogy a 3000 fő feletti település főállású polgármestere – a tudományos, oktatói, művészeti tevékenység kivételével – egyéb, munkavégzésre irányuló jogviszonyt nem létesíthet, más kereső foglalkozást nem folytathat, és nem lehet gazdasági társaság személyesen közreműködő tagja.

A kistelepülések polgármestereinek fizetését egyébként 2014-ben csökkentették, arra hivatkozva, hogy a helyhatóságoktól több feladat az államhoz került, így a polgármestereknek is kevesebb a dolguk. Emiatt elsősorban a kistelepülések vezetőinek fizetése csökkent jelentősen, ami több helyen elégedetlenséget váltott ki. A javaslat most a változtatás szükségességét részben azzal indokolja, hogy bár a feladatok egy része átkerült a járási hivatalokhoz és a kormányhivatalokhoz, ám ezzel egy időben „a különböző típusú önkormányzatoknál jelentkeztek új feladatok”, és „az önkormányzati feladatellátást irányító polgármestereknek is differenciáltabb lett a tevékenysége”, ezért szükségessé vált a megváltozott feladatellátásukhoz igazítani díjazásukat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.