„A Jobbik lesz a váltópártja a Fidesznek”

Volner János szerint a baloldali szavazók egy része is rájuk voksol majd a választáson.

Katona Mariann
2017. 01. 03. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagy változások voltak a Jobbik frakciójában, ez volt az első olyan ülésszak, amikor Novák Előd már nem ült ott önök között. Milyen volt a munka nélküle? – kérdeztük a jobbikos Volner Jánost a parlamenti frakcióvezetőkkel készült, a nemrég lezárult őszi ülésszakot értékelő interjúsorozatunkban.

– Hasonlóan ment minden, mint azelőtt. Arról kellett döntenünk, hogy ki veszi át Előd távozása után a korábban általa vitt médiapolitikai kabinetet. Tekintettel arra, hogy felesége, Dúró Dóra érdeklődést mutatott a terület iránt, és férje révén a kellő szakmai háttértámogatása is megvan, így hozzá került.

– Novák Előd azért a bekiabálások műfajában is kimagasló volt, ebben a tekintetben csak megérezték a hiányát.

– Jó néhány fideszes képviselő sokkal többet kiabál be, mint Novák Előd tette. Ráadásul lényegesen keményebbek és sokszor sértőbbek azok a mondatok, amelyek a kormánypárti képviselőktől hangzanak el. Előd bekiabálása nem sértő szokott lenni, inkább jól célzott és humoros.

– A parlament utolsó heteit egyértelműen meghatározta az alaptörvény módosítása kapcsán kialakult vita. Nem bánták meg, hogy nem szavazták meg, így pedig – az önök szóhasználatával élve – nem állították meg a „szegény migránsokat”?

– Nem, hiszen ez a kérdés egyáltalán nincs lefutva. A szegény migránsok ellen azzal lehetett a legtöbbet tenni, hogy megépült a fizikai védelem a határon, és azzal lehetne még fokozni, ha újra létrejönne a Jobbik által javasolt határőrség.

– Itt leginkább azokról a bizonyos tervezett brüsszeli kvótákról volt szó.

– Tárgyaltunk nemzetközi jogászainkkal, akik egyöntetűen megerősítették a német alkotmánybíróság állásfoglalására reagálva azt, hogy egy adott ország alaptörvénye magasabb rendű jogszabály, mint egy másodlagos uniós jogforrásból származó kötelezettség. Így tehát nem lehet Magyarországra migránsokat betelepíteni.

– Ezek szerint egyetért a kormánnyal, hogy alkotmánymódosítás nélkül is van védelem? Akkor miért erőltetik a Fidesz után most önök is a módosítást?

– Most is lehetőséget ad az alaptörvény a betelepítés elutasítására, azonban fontosnak tartjuk, hogy emeljük be egyenesen a szövegbe, és így tegyük egyértelművé, hogy Magyarországra nem telepíthető be idegen népesség. Ezzel pluszmegerősítést adunk a rendszernek.

– A javaslatuk, amely egyúttal a letelepedési kötvényeket is megszüntetné, az igazságügyi bizottság előtt van. Mi történik akkor, ha nem engedi tovább a fideszes többség?

– Volt már hasonlóra példa, de ha így lesz, újra be fogjuk nyújtani, egészen addig, míg el nem fogadják. Óriási a nyomás a kormányon, hogy a letelepedési kötvények intézménye megszűnjön, a közvélemény-kutatások alapján még a Fidesz szavazóinak is mindössze kilenc százaléka ért egyet ezzel a biznisszel. Tehát még a kormánypárti szavazók is látják, hogy ez Rogán Antalnak és baráti, ismerősi körének egy korrupciós mechanizmusa, amit Magyarország kárára működtetnek. Meggyőződésünk, hogy a nyomás hatására engedni fognak. Mi pedig azt szeretnénk, hogy ezután jogi garancia is legyen az alaptörvényben, hiszen már számtalanszor bebizonyosodott, Orbán Viktoréknak a pénz sokkal fontosabb, mint az ország érdeke.

– Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavaiból nem úgy tűnt, mintha teljesen megszüntetnék. Nem gondolja naiv hozzáállásnak, amit önök képviselnek?

– Önmagában jelentős eredmény, hogy a kormányzat már félig-meddig meghátrált ebben a kérdésben. Lehet, hogy Varga Mihály most ezt mondja, de más fideszes politikusok mást mondanak. Kósa Lajos ennek ellenkezőjéről beszélt például.

– Mit emelne ki az őszi ülésszakból, amit a Jobbik sikerének tekint?

– Egyértelművé vált, hogy Vona Gábor lesz a kihívója Orbán Viktornak, és a Jobbik lesz a váltópártja 2018-ban a Fidesznek. Manapság az MSZP és a baloldal a politikai küzdelmekben láthatatlan, súlytalan, nincs igazán jelentősége annak, amit mondanak vagy tesznek. Az egész ország már a Jobbikot kezdi váltópártnak tekinteni.

– A közvélemény-kutatások nem ezt mutatják, hanem stabil Fidesz-vezetést.

– A kutatásokból az derül ki, hogy stagnál a Jobbik támogatottsága, de az is nyilvánvaló, ha a párt eljut szavazási helyzetig, akkor azok az emberek, akik most ellenzik a kormány politikáját, megjelennek majd a Jobbiknál. Még azok a baloldaliak is a Jobbikra fognak szavazni, akik most még nem a mi szimpatizánsaink, egészen egyszerűen azért, mert óriási az igény a kormányváltásra, és meggyőződésem szerint ez csak nőni fog 2018 tavaszáig.

– Mire fognak tavasszal fókuszálni?

– A munkabér emelésével kapcsolatos kérdésre; Vona Gábor ezzel kapcsolatban bejelentett egy európai népszavazási kezdeményezést. Célunk, hogy egymillió aláírást gyűjtsünk össze hét uniós országból, és el tudjuk érni, amire Orbán Viktor még kísérletet sem tett, hogy a magyar munkaerő bére emelkedhessen. A miniszterelnök soha semmilyen nemzetközi fórumon, egyetlen stratégiai szerződés aláírásakor sem szabta feltételül, hogy a magyar munkaerő bére kezdjen el felzárkózni. A kormány gazdaságpolitikájának következménye az olcsó és kiszolgáltatott munkaerő, a magyarok így egyre rosszabbul élnek, és a fiatalok közül egyre többen hagyják el Magyarországot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.