Küszködik a posta az Erzsébet-utalványokkal

Noha már több mint egy hét eltelt az évből is, mintegy 56 ezer nyugdíjas még mindig nem kapta meg.

Markotay Csaba
2017. 01. 09. 7:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha már több mint egy hét eltelt az évből is, mintegy 56 ezer nyugdíjas még mindig nem tudta átvenni a tízezer forintnyi Erzsébet-utalványt, amit november végén jelentett be az időseknek Orbán Viktor miniszterelnök azzal, hogy karácsonyig, de legkésőbb az év végéig megkapják az érintettek. Lapunk az Erzsébet-utalványokkal együtt kiküldött kormányfői levelekről érdeklődött a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodánál, onnan azt a választ kaptuk, hogy „a belföldön élő jogosultak 98 százaléka megkapta és átvette az utalványt”.

Rogánék válaszából kiderült az is, hogy január 15. után a Magyar Posta ismét megkísérli a kézbesítést, és január végéig bárki jelezheti, ha ő is jogosult az ellátásra. Mindez azt jelenti, hogy a kormány „ajándéka” a 2,8 millió nyugdíjas két százalékához nem ért el.

A Rogán-tárca ezzel indokolta, hogy az elszámolás még folyamatban van, és csak bő egy hónap múlva, február végén tudják megmondani, mennyibe került a miniszterelnöki levelezés, és milyen forrásból fedezték.

A Magyar Posta december 31-én közölte az állami hírügynökséggel, hogy „a vállalt határidő előtt” kézbesítették a nyugdíjasoknak az Erzsébet-utalványokat. A társaság akkor azt írta, karácsonyig az utalványok 92,5 százalékának „kézbesítési kísérletét végezte el”, december 30-ig pedig a fennmaradókat is kivitte a nyugdíjasoknak. Arról ugyanakkor nem volt adat, hogy hányan nem tudták átvenni a szelvényeket például azért, mert nem voltak otthon. Az ő utalványaikat az adott címhez tartozó letéti postára vitték, az átvételre pedig tíz munkanapjuk volt az érintetteknek. Sőt, egyes postákon az utalványok átvételére szolgáló ablakokat is nyitottak az ügyfeleknek. A Miniszterelnöki Kabinetiroda válaszából most kiderült, hogy 56 ezer nyugdíjast így sem értek el.

Az utalványok ügyében korábban egymást érték a problémák azután, hogy Orbán Viktor november végén bejelentette a juttatást. Eredetileg azt tervezték, hogy a kiszállítást rábízzák a járási és megyei kormányhivatali dolgozókra, de ez nagy felháborodást váltott ki az érintettek körében, mire a kabinet elállt szándékától. Bár a kormány sokallta a postai árat (eredetileg darabonként 482 forintot), később kiderült, valójában nem is ezért akarta a hivatalnokokkal kivitetni az Erzsébet-utalványokat, hanem azért, mert Orbán Viktor miniszterelnök levelét is továbbítani kellett. Végül a posta saját korábbi ajánlata alá ígért, és 400 forintért vállalta a kézbesítést. Később pedig, az első borítékok megérkezése után, többen azt állították, hogy kisebb összegű Erzsébet-utalványt kaptak. A Magyar Postának ugyanakkor az év végi leterheltsége miatt kellett óriásit hajráznia ahhoz, hogy év végéig mindenkihez megpróbálja elvinni az Erzsébet-utalványokat és Orbán Viktor levelét, amelyben a miniszterelnök a kormányzati sikereket ismertette a nyugdíjasokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.