Elbukhat az olimpia elleni akció

Lelassult az aláírásgyűjtés, új lendület nélkül nem lesz meg a 138 ezer hiteles szignó.

Markotay Csaba
2017. 02. 03. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába jár csaknem százezernél azoknak az aláírásoknak a száma, amelyeket a Momentum Mozgalom és a szervezetet segítő pártok gyűjtöttek össze két hét alatt a 2024-ben esedékes olimpia budapesti megrendezése ellen – illetve azért, hogy legyen népszavazás a kérdésről –, egyre inkább kérdésessé válik az akció sikere. Pénteken már a második félidőbe lépnek a kezdeményezők (hiszen a gyűjtésre 30 napjuk van), de a lendület jelentősen lelassult, és ha nem sikerül felpörgetni a folyamatot, aligha lesz esély arra, hogy elegendő számú hiteles aláírás gyűljön össze a referendumhoz.

Lapunknak a Momentum Mozgalomnál elmondták, hogy a legutóbbi összesítés múlt vasárnap volt, akkor 70 ezer szignónál jártak. Ám a kezdeti, napi 8-10 ezres szám mostanra – részben az esős, jeges idő, részben a csökkenő érdeklődés miatt – nagyjából 4-5 ezerre csökkent. Ez alapján a szervezetnek alig 90 ezer aláírása lehet. A mozgalom kezdeményezését segítő pártok közül az LMP a legeredményesebb, ott most nagyjából 13 ezer szignónál járnak, de szintén érzékelhető a lassulás – tudtuk meg Ferenczi Istvántól, a párt elnökségi tagjától. (Az aláírásgyűjtésbe a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az Együtt és a Párbeszéd is beszállt, de arról egyelőre nincsenek hírek, náluk mennyi szignó lehet. A kutyapárt 350 plakát kihelyezésével és szórólapokkal próbálja támogatni az akciót.)

A népszavazás elrendeléséhez 138 ezer hiteles aláírást kell összegyűjteni, de a korábbi népszavazások tapasztalatai alapján a leadott szignók 15-25 százaléka általában érvénytelen. Ahhoz tehát, hogy biztosan meglegyen a szükséges szám, a kezdeményezőknek 180-200 ezer aláírást kell leadniuk. Ez viszont a mostani lendülettel nem fog összejönni. Ferenczi István elismerte: jelentős erőfeszítéseket kell tenni ahhoz, hogy a következő két hétben is meglegyen az eddigi vagy az ahhoz közelítő aláírásszám. Ennek érdekében már nemcsak a pultoknál várják az érdeklődőket, hanem egyre több helyen – például Csepelen vagy Kispesten – a lakásokba is bekopogtatnak, és holnap a piacokra ismét kitelepülnek, hogy olyanokat is elérjenek, akiket az utcai pultokkal nem. A Momentum Mozgalomnál szintén a kopogtatásra helyezik a hangsúlyt a következő két hétben, miközben az utcai gyűjtést is folytatják.

Annak ellenére lassult le jelentősen az utóbbi napokban az akció, hogy a Medián HVG megbízásából készített friss felmérése szerint a budapestiek kétharmada nem az olimpiára „szórná el a pénzt”. Csupán minden negyedik válaszadó tartja annyira fontos nemzeti célnak a rendezést, amivel nem szabad garasoskodni. A válaszadók 60 százaléka helyeselné, hogy népszavazás döntsön az olimpiai pályázat sorsáról.

A megkövetelt 138 ezer aláírás egyébként nem tekinthető soknak. A hatályos jogszabály szerint helyi referendumot a képviselő-testület tagjainak legalább negyede, a képviselő-testület bizottsága, illetve az önkormányzati rendeletben meghatározott számú választópolgár kezdeményezhet. Ez utóbbi a választópolgárok 10–25 százaléka lehet. Vagyis a fővárosi önkormányzat meglehetősen liberális volt, hiszen a szervezeti és működési szabályzatban csak a minimális 10 százalékot követelték meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.