Republikon: Botka beérte volna Orbánt?

A fővárosiak megosztottak az olimpia kérdésében, de a határozott véleménnyel bírók többsége nem akarja.

Katona Mariann
2017. 02. 16. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajszál híján beérte az MSZP-s Botka László népszerűsége Orbán Viktorét – legalábbis ezt állapította meg a Republikon Intézet. (A Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke az egykori SZDSZ-es Horn Gábor.) A felmérés szerint a jelenlegi miniszterelnököt a megkérdezettek 46 százaléka kedveli, míg a szocialisták kormányfő-jelöltjénél ez a szám 44 százalék. A harmadik eddig ismert várható miniszterelnök-jelöltről, Vona Gáborról a válaszadók 31 százalékának van pozitív véleménye.

Olimpia: inkább nem

Az emberek csaknem fele, 44 százaléka gondolja úgy, hogy nem kellene megrendezni a 2024-es olimpiát Magyarországnak, míg a válaszadók egynegyede támogatná, hogy Budapesten legyenek a világjátékok. A Republikon kíváncsi volt ugyanerre a fővárosiak körében is, hiszen ők azok, akik nem kizárt, hogy dönthetnek is a kérdésben. Ebben a szegmensben már kiegyenlítettebb az arány: mind a támogatók, mind az ellenzők a megkérdezettek egyharmadát teszik ki.

Érdemes ugyanakkor megnézni, hogy milyen arányok alakulnak ki akkor, ha csak azokat a válaszadókat vizsgáljuk, akiknek határozott véleménye van a kérdésben. Ebben a körben az eredmény már egyértelmű: a véleménnyel rendelkezők 53 százaléka nem támogatja, hogy a főváros olimpiát rendezzen, és vélhetően egy népszavazáson is ellene szavazna.

Ha a pártok szavazóira vetítve merül fel a kérdés, igen éles határ húzódik a Fidesz és a baloldali pártok szimpatizánsai között. Míg a kormánypárt támogatóinak mindössze 22 százaléka ellenzi az olimpia budapesti megrendezését, ez az arány a baloldali és liberális választók között már 82 százalék. A Jobbiknak érezhetően nincs saját álláspontja, és ez a szavazói körében is látszik.

Az intézet arra is külön kíváncsi volt, hogy a jelenleg igen nagy táborral rendelkező bizonytalanok kit kedvelnek a legjobban, ebben a „versenyben” Botka László lett a befutó. Őt ugyanis a pártpreferenciával nem rendelkezők 44 százaléka kedveli, Orbán Viktor itt 29, Vona Gábor pedig 26 százalékon áll.

A Republikon a miniszterelnök-jelöltek mellett a pártelnökök népszerűségét is mérte, itt az LMP-t vezető Szél Bernadett, illetve Orbán Viktor vitte a pálmát. Mindkettőjük népszerűsége 46 százalékos, azaz a válaszadók közül ennyien mondták azt, hogy kedvelik vagy kifejezetten kedvelik az adott politikust. A pártelnökök rangsorában Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke áll a harmadik helyen 37 százalékkal, míg 30 százalék körüli eredményt ért el egyaránt Vona Gábor, az MSZP-s Molnár Gyula, az Együttet vezető Juhász Péter, vagy éppen Fodor Gábor. A legkevésbé kedvelt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökéről a válaszadók csupán egyötöde mondott pozitív véleményt.

A Republikon méréséből az is kiderül, hogy az államfőjelöltek közül a jelenlegi köztársasági elnök, Áder János a népszerűbb 57 százalékkal, de a megkérdezetteknek a baloldali pártok által jelölt Majtényi Lászlóról is pozitív véleményük van, mert 43 százalékuk kedveli. A különféle pártok szavazóinak hozzáállását vizsgálva nem meglepő az eredmény: a Fidesz támogatóinak elsöprő többsége Áder Jánost, a baloldali szimpatizánsok több mint kétharmada pedig Majtényi Lászlót kedveli inkább. A Jobbik szavazói megosztottak, 30 százalékuk a jelenlegi államfőről, míg 21 százalékuk baloldali kihívójáról van jó véleménnyel.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.