Fát ültetett a Kétfarkú, de az önkormányzat szerencsére rendet rakott

A kétfarkúak facsemetéi nem voltak jók, az önkormányzat újakat ültetett helyettük. Ugyanolyanokat.

Koncz Tamás
2017. 03. 23. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A szentendrei önkormányzat megbolondult. Ültettünk két hete fákat, erre ezek az idióták épp kiszedik őket, és pontosan ugyanolyanokat ültetnek helyettük” – írja Facebook-oldalán szokatlanul éles stílusban a Magyar Kétfarkú Kutya Párt.

Úgy tudjuk, a kétfarkúak aktivistái még március első hetében ültettek 11 facsemetét a szentendrei 11-es főút mentén, állításuk szerint pont olyan korai juhart, amilyenek korábban is álltak az érintett zöld sávban, de közülük 11 már évekkel ezelőtt elpusztult.

„A kihalt fák helyett hoztuk a csemetéket, és kertész segített elültetni a palántákat, minden szakszerűen ment – még ha nem is pont olyan vastag és idős csemetéket telepítettünk, mint amilyeneket az önkormányzat szokott” – mondta lapunknak az MKKP egy helyi, névtelenséget kérő tagja.

A faültetést bemutató videót és fotókat március 16-án töltötték fel a Facebookra – a dátumnak még lesz jelentősége –, a poszt pedig hamar népszerű lett.

 

Csakhogy nem mindenütt: úgy tudjuk, szentendrei fideszes körökben nemtetszést váltott ki, hogy egyesek csak úgy, engedély nélkül dugdosnak össze-vissza fákat. A válasz nem is késhetett sokáig: március 23-án munkások jelentek meg a 11-es főút érintett szakaszán, a Paprikabíró utcában. A sárga láthatósági mellényes munkások módszeresen kiásták a kétfarkúak lekerített, kipálcázott csemetéit – és új csemetéteket ültettek helyükre, az MKKP szerint pontosan ugyanolyan típusú, csak vaskosabb juharokat, ráadásul ugyanazokba a gödrökbe.

Árulkodó az is, hogy az önkormányzat március 21-én, öt nappal a kétfarkúak Facebook-posztja után jelentette meg honlapján a közterületi fatelepítés szabályait – nagy vonalakban – bemutató közleményét.

Március 22-én pedig az első látásra cukinak tűnő, Költöznek a fák című kommünikében közölték, hogy át fogják helyezni a „civilek által elültetett” fákat, mert a telepítés nem felelt meg a közterületi fatelepítés szabályainak. Azoknak a szabályoknak, amelyekről március 21-e előtt egy sor sem jelent meg ugyanezen a honlapon, és amelyeket – a jelek szerint – az önkormányzat korábban nem érzett annyira fontosnak, hogy tájékoztassa róluk a helyi lakosságot.

Bár a „civil fáknak” menniük kellett, a közlemény szerint máshol hasznosítják őket: a püspökmajori lakótelepen működő közösségi kert közelébe kerülnek. Az önkormányzat azt sem felejtette el megemlíteni az anyagban, hogy a 11-es főút melletti szakasz fásítása eredetileg is szerepelt a telepítési koncepcióikban – igaz, erre éveken át nem került sor.

Levélben fordultunk Verseghi-Nagy Miklós polgármesterhez, hogy megtudjuk, milyen típusú fákat ültetett a kitúrtak helyére az önkormányzat, milyen vastagságúak voltak, és mennyibe került a csemetecsere összesen.

Solymosi Heléna sajtószóvivő válasza megerősítette a Kétfarkú-aktivista állítását: az önkormányzat 329 ezer forintos összköltséggel valóban ugyanolyan, korai juhar fajtájú fákat ültetett a zöld sávba, csak éppen 14-16 centis átmérőjű csemetéket - és állítólag nem pont ugyanoda, ahova az önkéntes faültetők tették.

A szóvivő szerint a a város tavaly nyáron hagyta jóvá a 11-es főút mentén tervezett fatelepítés koncepcióját, ősszel hozzá is láttak a munkához. Idén pedig folytatják az ültetést - úgy, ahogy hivatalos, és ahogy ők szeretnék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.