Kormányzati hátszéllel épül sportközpont a Belvárosban

Ha Orbán is úgy akarja, gyorsan új sportközpont épülhet az V. kerületben.

MN
2017. 03. 24. 21:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelt jelentőségű beruházássá teszi a kormány a még csak tervek szintjén létező Belváros-Lipótváros Sportközpontot – derül ki a csütörtöki Magyar Közlönyből.

Az Orbán Viktor által jóváhagyott, pénteken hatályba lépő kormányrendelet szerint a Vadász utca 30. alatti bérház helyén egy többfunkciós, fedett sportközpont épülhet, a kiemelt jelleg miatt pedig a kivitelezők az engedélyeztetési folyamat több lépcsőjét is átugorhatják majd: nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni vagy kikérni a Műemléki Tanácsadó Testület véleményét, és szükségtelen a közterület-alakítási terv készítése, alkalmazása is.

A Vadász utcai bérház megszerzéséről már tavaly szeptemberben döntött a Belváros-Lipótváros képviselő-testülete, február 13-án pedig a kerületi műemlékvédelmi bizottság is felhatalmazta Szentgyörgyvölgyi Péter polgármestert, tegyen vételi ajánlatot a még magántulajdonban lévő négy helyi lakás megvásárlására.

Hogy a kerület pontosan mennyit kínál a négy ingatlanért, nem ismeretes, de az biztos, hogy mindenáron kell neki a bérház: ha a tulajdonosok visszautasítanák a megkeresést, a polgármester megindítja a kisajátítási eljárást – ez pedig az időközben megkapott kormányzati támogatással gyakorlatilag visszautasíthatatlan ajánlatnak számít.

Hogy mennyibe kerülne és mennyi idő alatt épülne meg a Belváros-Lipótváros Sportközpont, arról egyelőre nincs információ. Levélben érdeklődtünk az V. kerületi önkormányzatnál a részletekről, ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

A csütörtöki kormányhatározat a sportközpont mellett egy füst alatt a József nádor téri mélygarázs felszíni rendezési munkálatait is kiemelt nemzetgazdasági beruházássá nyilvánította – itt a HVG.hu szerint egy háromszintes, 525 férőhelyes föld alatti parkoló épül. A Magyar Közlöny szerint mindkét fejlesztés koordinálásáért György István, a Budapest Főváros Kormányhivatalát vezető kormánymegbízott felel majd. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.