Lázár és Semjén betiltaná a Heinekent?

Indoklásuk szerint az önkényuralmi jelkép tiltása fajsúlyosabb érdek, mint a kereskedelmi érdekek.

MNO
2017. 03. 13. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtiltaná a horogkereszt, az SS-jelvény, a nyilaskereszt, a sarló-kalapács, az ötágú vöröscsillag haszonszerzés céljából való felhasználását az a frissen benyújtott, részben a Büntető törvénykönyvet módosító javaslat, amit Lázár János és Semjén Zsolt jegyez. Ha az Országgyűlés elfogadja, a jogszabály megakadályozná például a Heineken sörök szokásos címkével való árusítását, lévén piros csillag látható rajtuk – hívta fel a figyelmet a 444.

Aki klasszikus csomagolású Heinekent hoz forgalomba, az a javaslat értelmében akár két év szabadságvesztést is kaphatna. 

„Az önkényuralmi jelképeknek kereskedelmi célból történő felhasználhatósága nem olyan jog, amely – a véleménynyilvánítás szabadságával ellentétben – magasabb rendű lenne az önkényuralmi jelképek tiltásához fűződő közérdeknél” – érvel az iromány, amely az Országgyűlés honlapján olvasható.

A törvényjavaslat arra is kitér, hogy a kormány egyedileg felmentést adhatna a tilalom alól, ha a kérelmező bizonyítja, hogy „különös méltánylást érdemlő magánérdeke fűződik” a jelkép használatához. Viszont az indoklás szerint „önmagában az a tény, hogy a kérelmező önkényuralmi jelképet tartalmazó védjegy jogosultja, nem minősül sem különös méltánylást érdemlő magánérdeknek”.

A tilalom nem vonatkozna az ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, az önkényuralmi jelképekhez kötődő történelmi eseményeket ábrázoló művészeti célú vagy a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából történő felhasználásra, megjelenítésre vagy értékesítésre. A törvény megsértése esetén a bírság összege – függetlenül a vállalkozási formától – 500 ezer forinttól a vállalkozás éves nettó árbevételének 5 százalékáig, de legfeljebb 2 milliárd forintig terjedhet.

A vétség két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, ha a törvénysértésen túl nincs újabb bűncselekmény.

Lázár János egyébként a közelmúltban határozottan kiállt a Romániában a Heinekennel szemben pert vesztett Igazi Csíki Sör mellett, és a multinacionális vállalat bojkottjára szólított fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.