Tisztogatnak a Gyurcsány-pártban?

Megtudtuk, miért lépett ki végül Szarvas Koppány a DK-ból: nem engedték indulni a tisztújítón.

MNO
2017. 03. 03. 13:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda este írtunk arról, hogy kilép a Demokratikus Koalícióból Szarvas Koppány Bendegúz, a párt ifjúsági szervezetének korábbi vezetője. Szarvas a kilépését bejelentő Facebook-bejegyzésben arról írt, hogy nem ideológiai, hanem „technikai” oka van a távozásának, de eredetileg ennél többet nem akart elárulni a nagyközönségnek.

A bejegyzés alatt azonban parázs vita indult, és a „fiatal demokrata” döntését támogató kommentek mellett megjelentek a párt szimpatizánsai is, akik már kevésbé kedvesen reagáltak a hírre. A volt miniszterelnök nővére, Gyurcsány Éva például azt írta, hogy „nem kéne kavarni megint”. Egyikük később felvetette, hogy Szarvas csak megsértődött, mert elnökségi tagságért való indulását a tisztújításon már a tagság megakadályozta, mivel nem gyűjtött elég ajánlást.

Kerestük az ügyben Szarvas Koppányt, aki azért nem kívánt nyilatkozni, mert nem szeretne ártani a pártnak, annyit azonban elárult, hogy kilépéshez több minden vezetett, a tisztújítás levezénylése csak az egyik volt. Ahogy azt korábban egy Facebook-hozzászólásban is egyértelművé tette: kilépésnek egyik oka az, hogy őt nem engedték indulni, pedig több ajánlást szerzett, mint egy másik párttársa, aki viszont rajthoz állhat majd a tisztújításon. „Most ez az új központi panel? Nem elég jelölés? Vicces, Dávid 58 jelölése elég volt, az én 110-em nem. És basszus, ezt direkt nem akartam vesézni, de hát ezt a hazugságot nem lehet máshogy megcáfolni” – írta a pártból kilépő fiatal.

Szarvas Koppány kilépésével kapcsolatban telefonon értük utol a Demokratikus Koalíciót. A párt szóvivője, Gréczy Zsolt szerint a kilépés tulajdonképpen nem tekinthető hírnek, mivel a DK-nak 11 ezer tagja van, és az elmúlt három hónapban 200-an léptek be. Gréczy nem kíván foglalkozni azzal, hogy egy ember megsértődik, és kilép a pártból. Hozzátette: a DK halad tovább az útján, és Szarvas Koppánynak sok sikert kívánnak.

A szóvivő a párt szabályzatát idézve emlékeztetett arra, hogy tagként bárki adhat le ajánlást, és bárkiből lehet akár egyetlen ajánlással elnökségi tagjelölt. Arról egy jelölőbizottság dönt, hogy melyik elnökségitag-aspiráns kerül fel arra a nagyjából harmincfős listára, akik közül kikerülnek az elnökségi tagok. Kérdésünkre, hogy miért döntött úgy a jelölőbizottság, hogy nem ad lehetőséget Szarvas Koppánynak, Gréczy Zsolt kitérő választ adott. Mint mondta, ő nem bizottsági tag, azt pedig nem akarta elárulni, hány fős a bizottság.

Legutóbb februárban teregette ki a párt szennyesét egy lelkes DK-tag, a „táblás” Takács József László, aki a párt jó néhány tüntetésén részt vett. Nyílt levelében bírálta a Demokratikus Koalíciót, többek között Gréczy Zsolt, Varju László és Élő Norbert kirúgását javasolta Gyurcsány Ferenc elnöknek.

Tavaly szeptemberben lépett ki a DK-ból Kerék-Bárczy Szabolcs, aki a 168 Óra hasábjain fogalmazta meg kritikáját a párttal kapcsolatban. Szerinte a jelenlegi formájában az ellenzék alkalmatlan az Orbán-rendszer leváltására, egyetlen politikusa sincs, aki reálisnak tartaná a 2018-as választási győzelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.