HÖOK: A CEU ügye jelenség a felsőoktatásban

Átfogó egyeztetés indul az egyetemi hallgatók problémáiról. A középiskolásokat is bevonják.

Unyatyinszki György
2017. 04. 28. 19:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A CEU-ügy keltette feszültség más problémákat is felszínre hozott a felsőoktatásban, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ezért Jövőkép címmel indít programot, hogy feltárják ezeket – közölte Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke pénteken.

Szerinte a CEU ügyében a hallgatók úgy érezték, hogy egy fontos kérdéséből kihagyták őket, ezért vonultak az utcára. Ha a kormány előzetesen egyeztetett volna, szinte biztosan más lefolyása lett volna az esetnek – tette hozzá.

Hogy a HÖOK átfogóan tudja képviselni a hallgatói érdekeket, a Jövőkép program során minden intézmény hallgatóit felkeresik a következő pár hónapban, emellett a középiskolások reakcióit is várják, illetve péntektől a [email protected] címen online felületet is biztosítanak, hogy tabuk nélkül beszélhessenek a hallgatók.

A visszajelzések alapján június közepére részletes térképet állítanak össze a problémákról. A lehetséges témák között később kitért az ösztöndíjak emelésének tíz éve húzódó problémájára, a kreditrendszer és a bolognai folyamat visszásságaira, valamint a külföldi intézmények helyzetére és a hallgatók érdekképviseleti tevékenységére.

Az elnök kérdésre válaszolva megerősítette, hogy szerintük a CEU-n belül olyan szakmai munka zajlik, amelynek folytatása mindenkinek érdeke. Fenntartotta korábbi álláspontját, miszerint a külföldi intézmények szabályozásával foglalkozni kellett. Korábban számos panasz érkezett hozzájuk, például egyes intézményeknél nem voltak átláthatók a felvételi követelmények. A kormány átláthatóságot, a CEU változatlan működést követel, ezek összhangba hozhatók Gulyás szerint, így szerinte megoldás fog születni.

A HÖOK-tól függetlenül 18 szakkollégium is elkezdte összehangolni működését, Szabad ország, szabad egyetem jelszó alatt kívánják segíteni a lex CEU elleni hallgatói megmozdulásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.