Orbán megbuktatható, ha a nemzetközi helyzet fokozódik

Tölgyessy Péter szerint CEU-ügyben elszámolta magát Orbán Viktor. De forradalmi helyzetig még nem jutottunk el.

MN
2017. 04. 22. 16:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor tudja, hogy egy választási vereséggel mindent elveszítene, ezért egy ezreléknyi esélyt sem adhat az ellenfeleinek – vallja Tölgyessy Péter. A SZDSZ és a Fidesz volt politikusa szerint a nemzetközi helyzet megváltozása nélkül aligha váltható le a kormány. Tölgyessy Pétert a lex CEU-ról, a sorosozásról és a tüntetésekről is kérdezte a Klubrádió.

A CEU-val kapcsolatban úgy vélekedett, érzése szerint a miniszterelnök elszámolta magát. – Ilyenkor mindig időben visszakozni szokott, de ezúttal már megszavazták a törvényt, háborús nyelven szólva, a csapatok harcban állnak. Innen sokkal nehezebb visszavonulni, mint egy korábbi stádiumból. Tavaly ősszel Orbán Viktor azt hihette, hogy övé a világ. Trump megválasztása után azt remélte az Egyesült Államoktól, hogy nem fogják jelezni, ha valami nem tetszik nekik, sőt, az új elnöknek tetszik majd, ami Magyarországon történik. Arra számíthatott, hogy ha bántja a demokratákat támogató Soros Györgyöt, azzal szimpatikussá válik Washingtonban – fogalmazott a politológus. Az Egyesült Államok egyik első számú érdeke azonban, hogy működni hagyják ezeket azt egyetemeket, és ezt az érdeket támadta meg Orbán Viktor.

Tölgyessy Péter beszélt arról is, hogy „a baloldaliak nehezen fogadják el, de van egy jobboldali, nyugatos elit Magyarországon. Ők sokáig Orbán Viktorra szavaztak, de a miniszterelnök őket is megbántotta. Az, hogy az akadémia világában szabadság van, egy nyolcszáz éves alapelv a nyugati világban és most az elemi érdekükbe gyalogoltak bele. A másik a jogásztársadalom. Orbán Viktor elhatározta, hogy odaüt a CEU-nak és a következő hétre megvolt a törvény. A jogbiztonságot és az egész szakmát sértette meg. A jogászok erre azt mondják, hogy ilyet csak egy zsarnok csinál. De ne hagyjuk ki, hogy a miniszterelnök megsértette a fiatalok legmozgékonyabb részét is. Ők már ismerik és szeretik a nyugatos, globalizált világot, és hasonlót szeretnének látni itthon is. Most azt látják, hogy Magyarország kelet felé tart, nekik pedig nincs jövőjük az Orbán-rendszerben. Az ebből fakadó düh jelenik meg a tüntetéseken. De azt nem hiszem, hogy eljutottunk volna addig a forradalmi helyzetig, amit a baloldalon remélnek.”

A Klubrádió kérdésére, hogy a külső hatások mennyiben befolyásolják azt, hogy leváltható-e Orbán Viktor, a volt képviselő azt felelte, „a Kádár-rendszert sem a magyar ellenzék, hanem a nemzetközi trend buktatta meg. Nagyon komoly mozgások voltak a világon, amelyek segítették az Orbán-rendszert. A legvalószínűbb, hogy végezni is valami ilyesmi fog vele. Ha megváltozik a világtrend és megoldódnak a súlyos problémák, az eltemetheti a Nemzeti Együttműködés Rendszerét. A másik lehetőség az, hogy a miniszterelnök olyan helyzetbe hozza magát, ahonnan már nem lesz visszaút. De az is előfordulhat, hogy az ellenzék mégis összeszedi magát. Akkor lehetnének sikeresek, ha nem elvont demokrácia és jogállam védésével foglalkoznának, hanem lenne egy átfogó képük arról, hogy hogyan lesz jobb az élet Magyarországon.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.