Az EB rábólintott a Jobbik béruniós tervére

Kezdődhet az aláírásgyűjtés. A cél, hogy egyenlő munkáért egyenlő béreket kapjanak az EU polgárai.

MN
2017. 05. 16. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság (EB) elfogadta a Jobbik béruniós kezdeményezését, így elkezdődhet az aláírásgyűjtés – jelentette be Facebook-oldalán Vona Gábor pártelnök.

A Jobbik a közelmúltban indított széles körű polgári kezdeményezést az európai bérunióért, sikerült maga mögé állítani a régió hét országából hét pártot, szakszervezetet vagy magánszemélyt. Az alapokmányt a következő országokkal írták alá: Horvátország, Bulgária, Szlovákia, Lettország, Észtország, Románia, Lengyelország. A kezdeményezés célja, hogy egyenlő munkáért egyenlő béreket kapjanak az Európai Unió állampolgárai.

Vona Gábor a nemzetközi támogatás megszerzését március elején történelminek nevezte, mivel – mint mondta – ez lesz az első olyan ügy, amely mögé az összes kelet-közép-európai ország jó szívvel tudott felsorakozni. Ugyanakkor hozzátette, a régió nem alamizsnát kér, hanem egy új kohéziós politika kialakítását szorgalmazzák és azt, hogy ezekben az országokban is versenyképes gazdaság jöhessen létre. A Jobbik arra hivatkozik, hogy az uniós csatlakozásunk óta a nyugati és a kelet-közép-európai régióban az árszínvonal kiegyenlítődött, míg a bérszakadék tovább nőtt. 

Árunió már létrejött, a bérunió még várat magára

– mondta.

A kezdeményezés eddig az EB előtt volt, de most zöld jelzést kapott, így egy év alatt egymillió aláírást kell összegyűjteniük, hogy az EB napirendre tűzze a kérdést.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.