Milliárdos fejlesztés után is ihatatlan a víz Makó környékén

Valószínű, hogy vissza kell fizetni az EU-s támogatást a tervezési és kivitelezési hiányosságok miatt.

MN
2017. 05. 15. 8:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába újították fel 3,1 milliárd forintos uniós támogatásból Makó és környéke ivóvízrendszerét, a csapból máig nem folyik iható víz – írja a Délmagyar, amelynek a Miniszterelnökség elismerte: valóban fennáll annak lehetősége, hogy az uniós támogatást vissza kell fizetniük az érintett településeknek.

A programra Makó és a környező 16 település összesen 3,7 milliárd forintot költött – ebből 600 millió volt a belügyi tárca által nyújtott önrész, a többi uniós támogatás. A 2014 őszén indult beruházás alapkőletételekor úgy tervezték, 48 ezer háztartás jut majd az európai elvárásoknak megfelelő vízhez.

A minőséggel kapcsolatban azonban lakossági panaszáradat indult, sőt a tisztiorvosi szolgálat is jelezte, hogy az új rendszer olyan baktériummal fertőzött, amilyen korábban nem is volt jelen a csapvízben. Az önkormányzatok ennek ellenére átvették a beruházást abban a reményben, hogy a kivitelező, a debreceni Keviép Kft. és az A-Híd Építő Zrt. utólag orvosolja a hibát.

A helyzet tisztázására az uniós forrásokat koordináló szervek független igazságügyi műszaki szakértőt kértek fel. A hónapokon át tartó vizsgálat megállapításai szerint a bakteriális fertőzés kialakulásához vállalkozói mulasztások, így a higiéniai szabályok megsértése, tisztítatlan, szennyezett anyagok felhasználása és a nem megfelelő kivitelezés vezetett. A fertőzés elterjedésében fontos szerepe van a nem megfelelő tervezésnek is – tájékoztatta a lapot a Miniszterelnökség sajtóirodája.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.