Nem emeltek vádat Gattyán György ellen

A felnőtt-tartalom-szolgáltatásból milliárdossá lett üzletember egyik ügyében megszüntették a nyomozást.

Horváth Csaba László
2017. 05. 25. 12:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem emelt vádat, és megszüntette az eljárást a IX. kerületi ügyészség Gattyán György milliárdos vállalkozó költségvetési csalás miatt indult ügyében – értesült a Magyar Nemzet. A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint azért szüntették meg a nyomozást, mert a bűncselekmény elkövetése nem volt kétséget kizáróan megállapítható. Az, hogy az eljárást lezárták, azért is érdekes, mert korábban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vádemelést javasolt az ügyben az ügyészségnek. A NAV korábbi közlése szerint a Docler-cégcsoporthoz köthető eljárásban hat személyt gyanúsítottak meg. Köztük volt egy ismert könyvvizsgáló cég munkatársa, az érintett vállalkozás két ügyvezetője és maga Gattyán György is. 

Ugyanakkor az erotikus tartalmak szolgáltatásából milliárdossá lett Gattyán még nem lélegezhet fel, egy korábban szintén költségvetési csalás miatt indult eljárásnak továbbra is érintettje. Az adóhivatal és az üzletember között 2012 óta húzódik adójogi vita. Ez azzal kezdődött, hogy a NAV megszállta az üzletember érdekeltségébe tartozó Docler-csoportot. A gyanú szerint ugyanis az internetes felnőtt-tartalom-szolgáltatás után az adót nem a portugál költségvetésbe fizette be az egyik társaság. Az ugyanis bérbe adta egy Lalib nevű portugál társaságnak az erotikus honlap „know-how-ját”.

A NAV ebből azt a következtetést vonta le, hogy a két cég közötti megállapodás célja a magyar adójogszabályok kijátszása volt, a valós döntéseket pedig a háttérben továbbra is Gattyán hozta meg. Az adóhivatal ezért csillagászati adókülönbözetet rótt ki, valamint zár alá vette a vállalatcsoport vagyonát. Az ügyben továbbra is ismeretlen tettes ellen folyik a csaknem öt éve zajló nyomozás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.