Nyíltan is támogatta a pártállamot Lehel László

A Keresztény Békekonferencia a szocializmussal együttműködő békepapi mozgalom protestáns megfelelője volt.

MN
2017. 05. 04. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak titokban működött együtt a pártállammal Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet azóta lemondott elnök-igazgatója, akiről a Magyar Nemzet írta meg a múlt szombaton, hogy Filozófus fedőnéven jelentett az állambiztonságnak. A Heti Válasz csütörtökön azt írta: az evangélikus lelkész nyíltan is támogatta a szocialista rendszert, amikor 1985-ben a Keresztény Békekonferencia Magyarországi Baráti Köre nevű szervezet ügyvezető titkára lett.

A ma már ismeretlen szervezet a pártállamhoz hű katolikus papokat tömörítő békemozgalom protestáns és nemzetközi kiterjedésű megfelelője volt. A Keresztyén Békekonferencia (KBK) 1958-ban jött létre Prágában azzal a céllal, hogy „mozgósítsa a keresztyén békeerőket” a szocializmus támogatására. A KBK felállításával azt kívánták elérni, hogy legyen egy nemzetközi egyházi szervezet, amely a „szocialista országok külpolitikája eszközévé és szócsövévé válik”, és „hatékony ellenszerként léphet fel” a Vatikán, valamint az Egyházak Világtanácsa (EVT) „antikommunista” tevékenységével szemben – idézi a lap Köbel Szilvia írását, amely a Beszélőben jelent meg.

A Keresztyén Békekonferencia hatékony működéséhez elengedhetetlen volt az ügynöki hálózat, és az állambiztonság már 1965-ben intézkedett arról, hogy ügynökei állandóak legyenek, hogy ki tudják építeni a megfelelő kapcsolatrendszert. Magának a protestáns békemozgalomnak a vezetői között számos ügynököt találunk, élükön Tóth Károly református püspökkel, aki a konferencia főtitkára, majd elnöke is volt. Tóth volt egyebek mellett a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke abban az időben, amikor Lehel László a szervezet főtitkára lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.