Nagyot kaszál a zalaegerszegi tesztpályán a kormány egyik kedvenc cége

Csak az előkészítésre, földmunkára és hasonlókra 3,3 milliárdot kap a Duna Aszfalt.

Kovács Áron
2017. 06. 03. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már látszik, hogy milyen sokba kerül a kormány által megálmodott zalaegerszegi autós tesztpálya építése, miután győztest hirdettek az előkészítő munkákra kiírt közbeszerzésen. Az Európai Unió Hivatalos Lapjában megjelent tájékoztató szerint az elmúlt években számos kormányzati megbízást elnyerő, Szíjj László tulajdonában lévő Duna Aszfalt Kft. végezheti a főleg földmunkát jelentő előkészítést, 3,3 milliárd forintért. A nyílt, gyorsított eljárásban ajánlatot adott még be Colas Út Zrt. és Swietelsky Magyarország Kft. is.

A 250 hektáron elterülő tesztpálya építéséről egy tavaly júliusi kormányhatározat rendelkezik, azt egy állami tulajdonú cég, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. valósítja meg. A tervek szerint a teljes létesítmény – amelyen hagyományos és önvezető járműveket is tesztelhetnek – mintegy 40 milliárd forintba kerül majd.

A beruházásnak december 31-ig kell elkészülnie. A gyorsított eljárást is részben ez a szoros határidő indokolta, illetve az, hogy az alapkőletétel után állítólag hirtelen „számos ország és vállalat hozott azonnali döntést, tesztpálya megépítéséről, illetve fejlesztéséről”, vagyis meg kell előzni a konkurenciát.

A pálya május 19-i alapkőletételén Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: „Magyarország felkerül a járműipari kutatás-fejlesztés és tesztelés világtérképére, mi, magyarok pedig teszünk egy lépést, hogy Közép-Európa egyik járműipari fellegvárává váljunk”, illetve ezzel „az ipari forradalmat engedjük be ebbe a térségbe”.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.