Heisler: A zsidók elkezdtek Magyarországon félni

Benjamin Netanjahu és Orbán Viktor a Dohány utcai zsinagógában a közös harcról beszélt.

Unyatyinszki György
2017. 07. 19. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A zsidók elkezdtek Magyarországon félni” – mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, miután Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Orbán Viktor a Mazsihisz meghívására látogatást tett a Dohány utcai zsinagógában. A Soros György elleni kampány kapcsán Heisler hozzátette, fájdalommal fogadták, hogy Izrael visszavonta budapesti nagykövetségének közleményét, amely elítélte a kampányt. Arra kérte a két politikust, hogy segítsenek a magyar zsidóságnak abban is, hogy ne osszák meg a diaszpórát, támogassák küzdelmüket a teljes asszimilációval szemben.

Orbán Viktor szerint, ha a szélsőséges és militáns terroristacsoportok átveszik a közel-keleti térség feletti irányítást, Európának újabb és újabb inváziókkal kell szembenéznie. „Izrael és Európa, benne Magyarország, biztonsága összekapcsolódik” – mondta a miniszterelnök.

A magyar kormányfő a zsidó államot megálmodó Herzl Tivadart idézve azt mondta: „ha akarjátok, nem mese”. Szerinte, ha akarjuk, nem mese ez a jövő, ahogyan az sem, hogy megállítjuk az európai antiszemitizmus erősödését, hogy leállítjuk az intolerancia tömeges Európába szállítását, hogy az EU-t meggyőzhetjük, hogy elismerje és tisztelje Izrael erőfeszítéseit, áldozatait, amelyekkel Európát is védelmezi.

Netanjahu szerint a zsidóság egy olyan fa, amelynek erősek a gyökerei, az ágai pedig a jövő irányába nőnek – a szimbólummal utalt arra, hogy népe a folytonos megújulással képes a fennmaradásra. A magyar-zsidó a történelmi kapcsolatokra emlékezve felhívta a figyelmet Herzl Tivadar munkájára, amely létrehozta a modern cionizmust, megalapozva Izrael állam létrejöttét.

Az izraeli miniszterelnök szerint megjelent egy újfajta antiszemitizmus a világban: a baloldal összefogott a muzulmán világgal, hogy ellenük dolgozzon, ez megtestesül szerinte az anticionizmusban, amely erőre kapott. Megköszönte, hogy Orbán fölemelte szavát Izrael legitimációjának megkérdőjelezése ellen. 

Sok látogatás követi még a mostanit, jövőre például a visegrádi négyek látogatnak Jeruzsálembe – emlékeztetett Netanjahu, aki szerint  ez is azt mutatja, hogy a zsidóság elfoglalja méltó helyét a világ nemzetei között. Az izraeli miniszterelnök ugyanakkor egyenlőséget tett az anticionizmus és az antiszemitizmus között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.