Bérpótlék: kiakadt a szakszervezet, az Emmi átcsoportosításról beszél

Felháborítónak tartják az átcsoportosítást. A tárca ugyanakkor azt állítja, nem történt pénzelvonás.

MN
2017. 08. 24. 13:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Tour de Hongrie nemzeti kerékpáros-körverseny évenkénti megrendezése és hosszú távú fejlődése biztosítása érdekében” vontak el több mint 90 millió forintot a szociális és gyermekvédelmi ágazat dolgozóinak pótlékára szánt összegből – derül ki abból a válaszból, amelyet lapunk tudott meg közérdekűadat-igényléssel az Emberi Erőforrások Minisztériumától.

A közlés szerint egy 2016-os kormányhatározat rendelkezett arról, hogy 90 millió forintot – illetve ezen felül további 315 ezer forintot a kapcsolódó kincstári díj és tranzakciós illeték fedezéséhez – kell biztosítani a Tour de Hongrie részére. Vagyis az átcsoportosítással ennek a határozatnak tettek eleget.

Cikkünk megjelenése után a Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete a Hír TV-vel közölte: felháborítónak tartja az átcsoportosítást, hiszen az ágazatban bőven lenne helye ennek a pénznek. Vannak intézmények, amelyek súlyos forráshiánnyal küzdenek, és vannak dolgozók, akik évek óta nem kapják meg a nekik járó pénzt – jelentette ki Migács Tibor elnök.

„A bérpótlék forrása ez a pénz. [ ] Számtalan olyan személy van, akinek évekre visszamenően van valami jogos igénye; ez nem feltétlen bérpótlék, de például túlmunka díjazása, munkaszünetnapi pótlék, amelyet nem fizettek ki. Hogyha hasznosan akarják az ágazatban elkölteni ezt a pénzt, akkor ezekre a ki nem fizetett díjazásokra lehetne fordítani, vagy egyéb, az ágazatban meglévő járandóságok kifizetésére, amelyeket elmulasztottak. Számtalan olyan intézményünk van, melynek akár évekre visszamenőleg is vannak kifizetési problémái, amelyek egyebek között azért húzódnak, mert a mostani költségvetésben nincs fedezetük rá” – emelte ki az SZMDSZ elnöke.

A Demokratikus Koalíció szóvivője úgy fogalmazott, hogy már nemcsak a foci, hanem gyakorlatilag minden sport fontosabb a magyarok bérénél. Hozzátette: a mostani pénzelvonásnak ráadásul semmi köze a sporthoz, a támogatott rendezvény ugyanis „hemzseg” a fideszes fővédnököktől. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési, valamint Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől Révész Máriusz kormánybiztosig „sokan tartják a markukat a szociális dolgozók bérpótlékáért” – fogalmazott Gréczy Zsolt. Szerinte ez a bicikliverseny is pontosan olyan, mint a stadionok, a vizes vb és a paksi bővítés: „csak és kizárólag a lopásra kell” a kormánynak.

Korózs Lajos MSZP-s képviselő pedig azt írta, ma már szinte nincs is olyan ember, akitől a Fidesz ne lopott volna valamit, kivéve a gazdagokat, mert a Fidesz a gazdagok pártja. „De hogy Orbánék a legtöbb pénzt a nélkülözőktől veszik el, az megdöbbentő embertelenség – fogalmazott. – A gyermekétkeztetéssel például azt játsszák, hogy az év közben megítélt milliárdokkal egész évben dicsekszik a Fidesz, majd év végén suttyomban visszaveszik a pénzt, és a fideszes önkormányzatoknak adják.”

Az Emmi ugyanakkor azt állítja, nem történt elvonás a szociális terület költségvetéséből, csupán a tárca költségvetésén belül történt 90 millió forintos átcsoportosítás, és a kormány a szociális ágazatban a magasabb iskolai végzettségűeknek és a régebben pályán lévőknek 9 milliárd forintos forrásból biztosítja a béremelést. A szociális ágazati összevont pótlék emelése majdnem 15 ezer embert érint, és átlagosan bruttó 35 ezer forintos béremelést eredményez – fűzték hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.