Nem tudnak mit kezdeni Botka jelöltjével

Tóth Józsefről megoszlanak a vélemények az MSZP berkeiben. És még mindig kérdés, ki kivel foghat össze.

Katona Mariann
2017. 08. 04. 4:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Függetlenül attól, hogy Botka László javaslatára a XIII. kerületi polgármesterre, Tóth Józsefre bízták a fővárosi választási felkészülést, a budapesti MSZP-elnökség egy nappal később hivatalosan is megnevezte saját kampányfelelőseit – értesült a Magyar Nemzet. Úgy tudjuk, a Kunhalmi Ágnes vezette testület szerdán délután ült össze, és a párt alapszabályának megfelelően őt magát mint elnököt jelölték a fővárosi választási bizottság élére, míg Őrsi Gergely ügyvezető alelnököt kampányfőnöknek. A feladatok kiosztásában – információink szerint – nem szerepel Tóth József neve, bár a döntést még jóvá kell hagynia a budapesti párttanácsnak is.

Forrásaink abban egyetértettek, hogy Tóth József rendkívül sikeres polgármester. Azonban sorozatos választási sikerei mellett annak kapcsán már megoszlottak a vélemények, a jó kerületvezetés vajon együtt jár-e azzal, hogy stratégiát tud készíteni, és le tudja vezényelni a többi párttal a tárgyalásokat.

Bár azt eleve többen nem értették, hogy pontosan milyen feladatot is szánna neki Botka László miniszterelnök-jelölt és az MSZP-t a kampányidőszakban irányító országos választási bizottság. Hiszen Botka ragaszkodik ahhoz, hogy Gyurcsány Ferenccel nem lehet együttműködni, márpedig a Demokratikus Koalíció (DK) az elnöke nélkül nem tárgyal. Ráadásul – értesüléseink szerint – a budapesti MSZP továbbra is nagyon határozottan kitart amellett, hogy teljes körű összefogásra van szükség. Kudarcosnak tartanák, ha a DK-val nem lenne megállapodás és egymás ellen indulnának, mert akkor az egyébként még megnyerhetőnek számító egyéni választókerületekből is igen sokat elbukhatnának.

Többen is úgy fogalmaztak, most várják, a miniszterelnök-jelölt mikor változtat a stratégiáján, mert elkerülhetetlennek tartják, hogy kiegyezzen párton belül és párton kívül is mindenkivel. Akkor lenne forrásaink szerint más a helyzet, ha az MSZP „elkezdene hasítani”, hirtelen emelkedésnek indulna, mert az már egy más alkupozíció lenne. Ám a közvélemény-kutatások nemhogy a szocialisták erősödését mutatnák, de az utóbbi időben még vesztettek is bázisukból.

Botka László ötlete Tóth József szerepeltetéséről több szempontból is érdekes. Egyrészt azért, mert ez a feladat eddig Molnár Zsolté volt, aki a napokban nyíltan szembement a miniszterelnök-jelölttel. Másrészt különös egybeesés volt, hogy a Botka Lászlóhoz kötött Lengyel László éppen a bejelentés előtti este beszélt ugyanerről az ötletéről a Hír TV-ben, ő akkor még azt is felvetette, hogy Tóth József akár főpolgármester-jelölt is lehetne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.