Tankötelezettség: egyelőre nem nő a korhatár

Hétfőn utalják a szeptemberi családi pótlékot, a postás kedden csenget.

Hutter Marianna
2017. 08. 24. 10:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár már másfél évvel ezelőtt is felmerült a tankötelezettség korhatárának felülvizsgálata, úgy tűnik, újabb tanév kezdődik el úgy, hogy még semmilyen lépés sem történt az ügyben – legalábbis ez derült ki Palkovics László oktatási államtitkár mai napon tartott, tanévindító sajtótájékoztatójából. A kormány még 2012-ben szállította le a tankötelezettség korhatárát 18-ról 16 évre, ám a lépés kritikusai szerint ez növeli az iskolai lemorzsolódást. Palkovics László lapunk kérdésére arról beszélt: másfél év nem hosszú idő, még adatokra van szükségük, hogy lássák az intézkedés hatásait. Felvetésünkre arról is beszélt, hogy a közmunkában megjelenő 16 év feletti gyerekek kérdését nem szabad önmagában csak a 16 éves tankötelezettségi korhatárhoz kapcsolni, és nem jelenti azt, hogy ez a tankötelezettségi korhatár szükségszerűen rossz lenne. Hozzátette: dolgoznak azon, hogy a mostani rendszert miképpen lehetne módosítani úgy, hogy a rászoruló gyerekek a közmunka miatt ne hagyják ott az iskolát. Egyébként, mint arról korábban beszámoltunk, a kormány maga is elismeri egy a végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni cselekvési tervében: a jelenlegi finanszírozási rend arra ösztönzi a nehéz sorsú családokat, hogy iskola helyett inkább közmunkára küldjék a 16 éves tankötelezettségi kort elérő gyermekeiket.

Az államtitkár ismertetése szerint idén ősszel 1,5 millió gyerek fog köznevelési intézménybe járni, közülük 314 ezren óvodába, 751 ezren általános iskolába mennek. A gimnáziumok ebben a tanévben is népszerűbbek, mint a szakgimnáziumok: előbbi iskolatípusba 182 ezren fognak járni, utóbbiba csak 168 ezren. Emellett 78 ezer diák lesz szakközépiskolás, 5800 szakiskolás, és 2600-an fognak fejlesztő-nevelő oktatásban részt venni.

Palkovics László arról is beszélt, hogy a Nemzeti köznevelési infrastruktúra-fejlesztési programban már 25 tanuszodát, tornatermet, iskolát, tantermet adtak át, és készül további 21 tanuszoda, 13 tornaterem, 4 iskola, valamint 6 tornaterem kibővítése is zajlik.

Az államtitkár közölte, a tankönyvek kiszállítása rendezetten zajlik, ez a hétvégéig összesen mintegy 12 millió tankönyv kivitelét jelenti az iskolákba.

Az eseményen részt vett Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Elmondta, idén is korábban érkeznek a családokhoz a szeptemberi támogatások; a családi pótlék, a gyermekvédelmi segély (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet). A családtámogatásokat hétfőn utalják el, a posta kedden kézbesíti az ellátásokat. Lapunk felvetésére – miszerint a kormány az előre hozott utalás helyett nem tervez-e bevezetni egy plusz havi támogatást, hiszen az októberi összeg megérkezéséig már igencsak kiürül a családok pénztárcája – arról beszélt: ez zajlik most is. Szerinte van, aki csak még egyhavi családi pótlékkal tudná elképzelni a plusztámogatást, de a kormány „alternatív megoldással” él. Ilyen például a tankönyvek és a gyermekétkeztetés ingyenes biztosítása, ami csökkenti a tanévkezdés terheit.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.